Zeman výroky o sankcích proti Rusku oslabuje společnou politiku EU, říká bruselský analytik

Prezident Miloš Zeman oslabuje dohodnutou evropskou politiku vůči Rusku a v současné krizi na Ukrajině nahrává Moskvě. Českému rozhlasu to řekl Paul Ivan, analytik bruselského Centra evropské politiky, které patří mezi nejuznávanější výzkumná střediska v Evropě. Prezident o víkendu na konferenci na řeckém Rhodosu kritizoval evropské sankce vůči Rusku a požadoval jejich zrušení.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident Miloš Zeman

Prezident Miloš Zeman | Foto: Dalibor Glück | Zdroj: ČTK

Podle Paula Ivana slova českého prezidenta nahrávají Moskvě, která se snaží země Evropské unie rozdělit. Kremlu totiž tradičně vyhovuje, když státy osmadvacítky nemají jednotný názor a nedokážou se tak na politice vůči Rusku shodnout. Analytik zdůrazňuje, že situace na Ukrajině je tak vážná, že je současná evropská reakce na místě.

„Ze strany Ruska je to jedno z nejvážnějších porušení mezinárodního práva, jaké jsme viděli za posledních 60 let. Takže je jasné, že na to Evropská unie musela nějak odpovědět,“ upozorňuje.

Přehrát

00:00 / 00:00

Paul Ivan, analytik z prestižního Centra evropské politiky v Bruselu reagoval na výroky prezidenta Miloše Zemana o sankcích proti Rusku

„Docela by mě zajímalo, co prezident Zeman navrhuje jiného namísto sankcí. Sankce mají mezi zeměmi Unie dost silnou podporu, i když to evropské firmy něco stojí. Ale vzhledem k vážnosti krize je podle mě přirozené, že Unie sankce zavedla,“ shrnuje.

Prezident Miloš Zeman není se svou kritikou sankcí osamocený, s opatřeními nesouhlasí ani slovenský a maďarský premiér. Paul Ivan v této souvislosti připomíná, že Slovensko a Maďarsko jsou z ekonomického hlediska na Rusku závislejší než Česko. Pro Prahu není Moskva z obchodního hlediska nijak zásadní partner.

Kritické názory některých českých politiků na sankce vysvětluje Paul Ivan nepochopením situace. „Zdá se, že politiky zajímá jen velmi krátkodobý zájem. Nejsou schopni pochopit obecný zájem Evropské unie a jejich sousedů.“

Co se týče otázky, jestli sankce vůči Rusku fungují nebo ne, podle Paula Ivana mají na ruskou ekonomiku citelný dopad, ke změně ruské politiky ale zatím příliš nepřispěly. Na to je prý potřeba ještě počkat, podobně jako sankce přiměly Írán jednat o jeho jaderném programu.

„Sankce ale zároveň nepřijímáte jen kvůli snaze změnit ruskou politiku. Dáváte jimi najevo také svou vlastní pozici vůči tomu, co se stalo, že nesouhlasíte s tímto porušením mezinárodního práva,“ vysvětluje.

Podle Paula Ivana může být politika evropských zemí vůči Rusku účinná jen tehdy, když bude jednotná.

Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme