Země EU kvůli terorismu nejspíš výrazně zpřísní kontroly na hranicích Schengenu

Evropa chce výrazně zpřísnit kontroly na hranicích se zeměmi, které nejsou členy schengenského prostoru. Kontroly se mají týkat i občanů států Schengenu, tedy i Čechů. Má to být jedna z reakcí na teroristické útoky v Paříži. Dnes by se na tom na mimořádné schůzce v Bruselu měli dohodnout ministři vnitra zemí EU. Přísnější kontrolou by měl projít každý, kdo se vrací třeba z Turecka, Chorvatska nebo Británie, tedy ze států, které v Schengenu nejsou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Letiště Václava Havla, Praha

Letiště Václava Havla, Praha | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

„Evropa teď nekontroluje své vnější hranice,“ říká francouzský prezident François Hollande.

A to se podle něj musí změnit: Tajné služby musejí mít přehled o evropských občanech, kteří odcházejí bojovat do občanské války v Sýrii, kde se často přidávají k teroristům. A v případě návratu zpět do Evropy můžou terorismus páchat i doma.

Přehrát

00:00 / 00:00

Země EU chtějí kvůli teroristickým útokům výrazně zpřísnit kontroly na vnějších hranicích Schengenu. Více od zpravodaje Ondřeje Housky

„Schengenský prostor bez hraničních kontrol může fungovat jen tehdy, když zajistíme jeho vnější hranice,“ zdůrazňuje eurokomisař pro vnitro Dimitris Avramopulos.

Na nedostatky schengenského systému poukázal v televizi BFM také bývalý ředitel francouzské zpravodajské služby Alain Julliet: „Schengen má své meze. Je skvělý pro slušné, normální lidi, ale je to děravý cedník pro teroristy a pro zločinecké skupiny.“

Česko zpřísnění kontrol občanů Evropské unie na vnějších hranicích Schengenu podpoří. V Bruselu to před mimořádnou schůzkou ministrů vnitra zemí osmadvacítky řekl český ministr Milan Chovanec z ČSSD:

„Je potřeba oddělit zločince. Pravděpodobně budeme muset strpět to, že se někdy fronty vyskytnou. Ostraha bude posílena. Podívejte se, co se stalo ve Francii. Je potřeba vědět, kdo do Schengenu vstupuje. S tím zásadní problém nemáme. Doufám, že to bude na nějaké rozumné bázi, aby to občany obtěžovalo co možná nejméně.“

Uprchlík na řecko-makedonské hranici | Foto: Reuters

„Situace je vážná a nastal čas rozhodnout“, řekl francouzský ministr vnitra Bernard Cazeneuve.

Osobní údaje občanů Schengenu mají být na letištích i pozemních hranicích zkontrolovány v databázích, které mají odhalit podezřelé.

Momentálně se kontroly občanů Schengenu můžou provádět jen namátkově. Země Unie chtějí vyzvat Evropskou komisi, aby navrhla zavedení systematických kontrol.

Nizozemská vláda přišla s myšlenkou vytvořit přísněji střežený minischengen. Nápad ale nemá velkou podporu mezi ostatními zeměmi a navíc je nepřipouštějí unijní smlouvy. Minischengen měly tvořit země Beneluxu, Německo a Rakousko. Není mezi nimi Francie, která stála u zrodu původní schengenské smlouvy.

Schengenský prostor | Foto: Český rozhlas

Pavel Polák, Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme