Zemřel herec a dabér Vladimír Brabec, představitel kultovního majora Zemana

2. září 2017

Ve věku 83 let zemřel v pátek večer herec Vladimír Brabec. Patřil k výrazným osobnostem Národního divadla. Často a rád pracoval v rozhlase, v dabingu propůjčil svůj hlas například Jacku Lemonovi, Rogeru Moorovi nebo Seanu Conerymu. Všechny jeho role ale zastínila titulní postava z normalizačního seriálu Třicet případů majora Zemana. Zprávu potvrdila Českému rozhlasu Brabcova dcera Helena.

„Vladimír odešel v 18:30 v sanatoriu Na Pleši, kam jsem ho včera (ve čtvrtek, pozn. red.) přivezla z domova. Zemřel stářím, na celkové selhání organismu, v rodinném kruhu,“ uvedla dcera Helena Brabcová.

„Táta měl plnohodnotný život. Byl ve znamení býka, opravdu ho tak žil,“ dodala hercova dcera. Poděkovala přitom také personálu Nemocnice Na Pleši za profesionální péči a lidský přístup.

„My jsme s panem Brabcem měli v posledních letech velice přátelský vztah. Dá se říct, že od té doby, co zemřel pan režisér Sequens, tak jsme se s panem Brabcem vídali víceméně pravidelně. Měli jsme možnost s ním oslavit i jeho poslední narozeniny. Rádi na něj vzpomínáme, je nám moc líto, že odešel. Byl to určitě jeden z největších českých herců a skvělý dabér,“ popsal předseda Fanklubu majora Zemana Miroslav Hodic.

5 let v kůži majora Zemana

Účinkování v normalizačním seriálu Brabcovi mnoho lidí vyčítalo. Byl ale velký profesionál a stejně jako Zemana odehrál poctivě desítky rolí ve filmu, v televizi i v divadle. Odmítnout ale v polovině 70. let takovou nabídku téměř nebylo možné. Natáčení 30dílného seriálu trvalo 5 let.

Vladimír Brabec, major Zeman

„Prvních deset dílů byly obyčejné detektivky, pak teprve následovaly ty další a já přestal být Vladimírem Brabcem. Režiséři mě neobsazovali a nechtěli vyndat z toho zemanovského šuplíku. Na začátku jsme netušili, do čeho jdeme - a pak z toho nešlo utéct,“ komentoval Brabec své účinkování v seriálu před lety ve své televizní 13. komnatě.

V rozhlase upoutal Brabec třeba ve hře Bylo to na váš účet, která získala prestižní ocenění Prix Italia. Od rozhlasového mikrofonu to byl jen kousek k dabingu, kde se Vladimír Brabec proslavil v legendární komedii Někdo to rád horké. Jacka Lemona pak Vladimír Brabec daboval až do konce života.

Hlas Vladimíra Brabce mají diváci spojený také s Jamesem Bondem. Daboval ho ve filmech s Rogerem Moorem. Se slavným agentem mohl Vladimír Brabec měřit síly třeba v pilotování letadla, což byl jeho celoživotní koníček. Ke konci života, po druhém infarktu, ho ale musel omezit.

Víc než 30 let bylo domovským angažmá Vladimíra Brabce Národní divadlo. Hrál Petrucia, Polonia, Cyrana z Bergeracu a hned dvakrát plukovníka Pickeringa. Podruhé v muzikálu My Fair Lady v hudebním divadle v Karlíně. V roce 1998 získal cenu Františka Filipovského za dabing.

autor: jht
Spustit audio