Zemřel jeden z hlavních tvůrců laseru, Charles Townes

28. leden 2015

Profesor Townes žil po většinu svého života v kalifornském městě Berkeley, kde také pracoval na tamní univerzitě. V roce 1964 obdržel společně se dvěma ruskými fyziky Nobelovu cenu za fyziku. Důvodem byl jejich vynález laseru, tedy přístroje, který podstatně změnil naši technologii i civilizaci.

Profesor Charles Hard Townes se narodil 28. července 1915 a zemřel včera, 27. ledna 2015. Bez půl roku se tedy dožil sta let. Jeho hlavním oborem činnosti byla kvantová elektronika, v jejímž rámci se zejména zasloužil o vývoj tzv. maserů a laserů. Zabýval se však také pozorováním vesmíru v infračervené oblasti spektra a účastnil se aktivně projektu SETI , jehož cílem je hledání případných signálů mimozemských inteligentních bytostí. Jako první dokonce objevil v mezihvězdném prostoru molekuly vody a čpavku.

Maser pracuje vlastně na podobném principu (jde o tzv. stimulovanou emisi a rezonanční zesílení elektromagnetického záření) jako laser, avšak jím kvantově generované záření se nachází v oboru mikrovln, zatímco u laserů jde o viditelné světlo. V obou případech přístroj vysílá tzv. koherentní záření, které se vyznačuje vysokou čistotou a přesností svých parametrů.

Logo

Townes postavil svůj první maser v letech 1953-54 na Kolumbijské univerzitě. Tehdy spolu s dalšími kolegy uvedl do chodu kvantový generátor mikrovln na bázi čpavku, přičemž produkované mikrovlnné záření mělo frekvenci 24 gigahertzů. Nezávisle na něm ale podobnou výzkumnou práci vykonali a publikovali dva fyzikové z tehdejšího Sovětského Svazu, Nikolaj Basov a Alexandr Prochorov. Proto Nobelovu cenu za vývoj maseru a laseru dostali v roce 1964 všichni tři společně. Předtím ale ještě v roce 1955 napsal Townes společně se svým kolegou a švagrem Schawlowem základní monografii s názvem Microwave Spectroscopy. Publikovali spolu také řadu základních článků maserech a laserech. První skutečný laser vyrobil částečně podle výsledků Townesovy práce v roce 1960 Ted Maiman, pracující v Hughesových laboratořích.

Na tomto základě podal Townes patent maseru, vzdal se však adekvátních zisků. Schawlow dostal Nobelovu cenu za svoji další práci v oblasti laserů až v roce 1981. Momentálně už více než tucet Nobelových cen se nějak vztahuje k oblasti laserů. Dnes může mít doma několik miniaturních laserů doslova každý z nás, pokud používá například DVD přehrávač, laserovou tiskárnu, optickou mechaniku v PC nebo optickou myš. Pokud jsme napojeni na optickou datovou síť, pracují pro nás další lasery. Lasery se také používají v desítkách dalších velice různorodých oblastí, od medicíny přes materiálový výzkum až po jadernou fyziku a technologii.

Výzkumníci Bell Labs Charles Townes a Arthur Schawlow v roce 1958 při pokusech s maserem

V letech 1966-70 byl Townes předsedou výboru vědeckých poradců NASA pro měsíční program Apollo. V 80. letech se také účastnil na úrovni americké vlády řešení otázek regulace a kontroly jaderných zbraní. Charles Townes byl silně věřící člověk, který podporoval sblížení vědy a křesťanské víry.

Socha Charlese Harda Townese, Falls Park v Berkeley

Zdroje: Gizmodo, CBS News, UC Berkeley, SETI Institute, Nobel Prize

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio