Zemřel přední český filozof a biolog Zdeněk Neubauer

Ve věku 74 let zemřel v noci na úterý biolog a filozof Zdeněk Neubauer. Oznámila to na svém webu Knihovna Václava Havla. Neubauer byl blízkým přítelem někdejšího českého prezidenta. Škála jeho díla je mimořádně široká, od mikrobiologie a genetiky přes fyziku a filozofii až po jazykovědu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zemřel přední český filozof a biolog Zdeněk Neubauer

Zemřel přední český filozof a biolog Zdeněk Neubauer | Foto: licence Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International, Uživatel SedlacekVojta

Zdeněk Neubauer vystudoval biologii na Přírodovědecké fakultě a později i filozofii na Filozofické fakultě pražské Univerzity Karlovy, píšou Lidovky.cz.

Po studiích pracoval na oddělení mikrobiologie přírodovědecké fakulty a koncem 60. let působil v mezinárodní laboratoři pro genetiku a biofyziku v Neapoli.

Jeho vědeckou kariéru ale přerušila normalizace. Od roku 1982 tak pracoval jako programátor v podniku ČKD, kde tou dobou působila i řada dalších disidentů. Jeden z disidentů, filozof a politik Václav Benda, se stal Neubauerovým švagrem.

Na Univerzitu Karlovu se Neubauer vrátil až po listopadu 1989, když v roce 1990 založil na přírodovědecké fakultě Katedru filozofie a dějin přírodních věd, kterou pak řadu let vedl.

Neubauer je také laureátem ceny Nadace Dagmar a Václava Havlových Vize 97 a ceny Toma Stopparda za esejistiku.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme