Zemřel sir Nicholas Winton, zachránce židovských dětí

Ve věku 106 let zemřel sir Nicholas Winton. Za druhé světové války zachránil před holokaustem 669 převážně židovských dětí. Na konci 30. let organizoval jejich odjezdy do Británie a vyřizoval všechny formality potřebné po jejich přepravu. Nicholas Winton byl držitelem Řádu bílého lva.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sir Nicholas Winton (archivní foto)

Sir Nicholas Winton (archivní foto) | Foto: Li-sung

Někdejší bankéř a humanitární pracovník v roce 1939 zachránil 669 převážně židovských dětí z okupovaného území Československa před koncentračními tábory. Zajistil jim totiž odjezd vlakem do Spojeného království.

První vlak s dětmi odjel v květnu 1939. Poslední, který měl odjet z Prahy 1. září 1939 s dalšími 250 dětmi, již nacisté vypravit zakázali.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na záchranu dětí z předválečného Československa zavzpomínal v roce 2011 sir Nicholas Winton se spolupracovníkem ČRo Milanem Kocourkem

„Pamatuju si na pražské nádraží, na mámu, která stála neklidně na nástupišti, na vojáky se svastikami na rukávech. Vzpomínám si na dlouhou cestu a na to, jak ostatní začali jásat, jakmile jsme přejeli holandskou hranici," popisuje svoji cestu za svobodou Alfred Dubs, labouristický člen Sněmovny lordů a jeden z pasažérů dětských transportů.

Sir Nicholas se s dětmi, které zachránil, pravidelně setkával. „Stali se z nás víc než jen přátelé. Byl to člověk našeho srdce,“ vzpomíná další z jeho dětí Zuzana Marešová. V září 2009 byl z Prahy do Londýna vypraven zvláštní vlak, který Wintonův čin znovu připomněl světu.

O Wintonových zásluhách veřejnost dlouho nevěděla. Dokumenty o jeho činnosti náhodou našla na půdě jejich domu Wintonova manželka Grete. Sám Winton je chtěl vyhodit, manželka je ale předala historičce Elizabeth Maxwelové, která zorganizovala setkání Wintona s ‚jeho dětmi‘ ve studiu BBC.

Emotivní záběry dojaly celý svět a z Wintona se stala známá a uznávaná osobnost. Svérázný zachránce ale ‚humbuk‘ kolem své osoby vždy zlehčoval s tím, že „vůbec nic neriskoval".

"Byla škoda, že nepomohla žádná další země. Zkusil jsem Ameriku, ale žádné děti nepřijali," řekl smutně.

Wintonovy polozapomenuté činy připomněl slovenský režisér Matej Mináč, když natočil film Všichni moji blízcí (1999). Podruhé mu vzdal hold o tři roky později v dokumentu Síla lidskosti, potřetí v roce 2011 snímkem Nickyho rodina.

Sám režisér Mináč na něj bude vzpomínat jako na skromného a moudrého člověka: „Když se vysloví jméno sir Nicholas Winton, vidím jednoho usměvavého člověka, se kterým když jste byli spolu, hodně jste se nasmáli a vždy vám bylo dobře.“

Winton, označovaný jako ‚britský Schindler‘ s odkazem na zachránce polských Židů Oscara Schindlera, byl za své činy několikrát vyznamenán, povýšen do rytířského stavu a navržen na Nobelovu cenu za mír.

Přehrát

00:00 / 00:00

Sir Nicholas Winton zemřel ve věku 106 let. Vzpomíná na něj jedno ze zachráněných dětí Zuzana Marešová a velvyslanec Michael Žantovský

V roce 1998 mu tehdejší prezident Václav Havel udělil Řád Tomáše Garrigua Masaryka. Do šlechtického stavu ho povýšila královna Alžběta II. v roce 2003. O sedm let později dostal od bývalého britského premiéra Gordona Browna medaili Hrdina holokaustu. Řád bílého lva převzal od prezidenta Miloše Zemana v roce 2014, při přebírání řádu řekl:

„Já jsem jen svým způsobem měl štěstí, že jsem se ocitl ve správný okamžik na správném místě. A že jsem mohl i za pomoci svých přátel v Anglii a za pomoci vědomostí a možností, které jsem tenkrát měl, pomoci napravit ty strašné věci, které se tenkrát v Evropě děly."

K Wintonovu sousoší na pražské hlavní nádraží, které bylo odhaleno 1. září 2009, přinášejí lidé květiny a zapalují svíčky | Foto: Iveta Záleská

Narodil se 19. května 1909 v Londýně jako Nicholas Wertheimer v německo-židovské rodině, která odešla do Londýna na počátku předchozího století kvůli antisemitským náladám v Německu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Svět opustil jeden z hrdinů 20. století, sir Nicholas Winton. Jak se na něj vzpomíná v Británii, sleduje zpravodaj Jiří Hošek

Mladý Nicholas byl pokřtěn a po studiu na střední škole pracoval v bankách v Londýně, Hamburku, Berlíně a Paříži. V roce 1933 také získal pilotní průkaz, závodně šermoval a několik let byl makléřem londýnské burzy.

Po válce mimo jiné působil v tehdejší Mezinárodní organizaci OSN pro uprchlíky. Když se v 50. letech usadil s rodinou u Maidenheadu, pracoval v několika menších firmách v okolí. V 62 letech odešel do důchodu a naplno se věnoval charitativní práci, především pro organizaci Abbeyfield spravující domy pro seniory.

Nicholas Winton | Foto: Český rozhlas

„Byl to jeden z nejpozitivnějších, nejoptimističtějších a nejmilejších lidí, které jsem znal. Vyzařoval kolem sebe jakousi atmosféru dobra a radosti. Člověk se v jeho společnosti cítil úžasně. Nebyl to jen čítankový lidumil, ale člověk, který miloval život a jeho radosti. Rád se setkával s lidmi, povídal si a vypil si skleničku vína,“ vypráví velvyslanec ve Velké Británii Michael Žantovský, který s ním oslavil nejedny narozeniny.

Čeští politici vyjadřují soustrast rodině Nicholase Wintona. Prezident Miloš Zeman zašle pozůstalým oficiální kondolenci. „Byl to člověk, kterého jsem obdivoval pro jeho osobní statečnost,“ uvedl prezident.

Pro premiéra Bohuslava Sobotku z ČSSD zůstane symbolem hluboké lidskosti a neuvěřitelné skromnosti. Místopředseda vlády Pavel Bělobrádek vzdal čest jeho památce a řekl, že Winton představoval nezištného a slušného člověka.

Ministr financí Andrej Babiš z hnutí ANO ho označil za skutečného hrdinu. Předseda ODS Petr Fiala o Wintonovi řekl, že byl mimořádnou osobností a patřil k hrdinům 20. století.

Jiří Hošek, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme