Zemřel 'vesmírný pionýr' John Glenn. První Američan, který obletěl Zemi

Ve věku 95 let zemřel astronaut John Glenn, který v roce 1962 jako první Američan obletěl zeměkouli. Oznámil to guvernér amerického státu Ohio John Kasich, za který byl Glenn v minulosti rovněž dlouholetým členem Senátu USA. Glenn byl posledním žijícím členem skupiny sedmi pilotů, vybraných k tomu, aby se stali prvními astronauty.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bývalý americký astronaut John Glenn

Bývalý americký astronaut John Glenn | Foto: NASA GOV

"John Glenn je a vždy bude hrdinou v rodném Ohiu. Jeho dnešní odchod je důvodem ke smutku nás všech," uvedl Kasich.

Před týdnem byl Glenn hospitalizován v nemocnici, která se specializuje na rakovinu. Senátorovy zdravotní problémy ale mluvčí Jamesovy onkologické nemocnice ve státě Ohio neupřesnil. Podle tamních médií se zdravotní stav někdejšího stíhacího pilota Glenna zhoršuje od operace srdce v roce 2014 a následné mozkové mrtvice.

Přepisoval dějiny dobývání vesmíru

Glenovi se v roce 1998 podařilo přemluvit šéfy z NASA, aby se stal členem nové šestičlenné posádky. Vědci chtěli na jeho tělo otestovat působení stavu bez tíže. Ve svých 77 letech se tak Glenn znovu mohl převléct do skafandru a vydat se na další vesmírnou pouť. Hned po svém návratu se cítil skvěle.

"Myslím, že lidé až moc často přizpůsobují svůj život, tomu jaký věk jim přisuzuje kalendář. Většina šedesátníků nebo sedmdesátníků si myslí, že se od nich neočekává nic jiného než sedět na gauči a nic nedělat. A to pořádně ubírá energii - aspoň teda pro mě," říkal Glenn.

John Glenn byl mezi prvními astronauty, které NASA vybrala do svého týmu. Před tím bojoval jako pilot ve druhé světové válce i v Korejské válce. Koncem padesátých let překonal jako testovací pilot amerického námořnictva vzdálenost mezi Los Angeles a New Yorkem. Trvalo mu to 3 hodiny 23 minut, stanovil tak nový rychlostní rekord. I ten mu potom otevřel dvířka do amerického vesmírného programu. Už jako astronaut NASA obletěl v roce 1962 jako první Američan zeměkouli - a to hned třikrát. V období velkých vesmírných závodů se Sovětským svazem to byl velký úspěch.

Krizizoval zrušení vesmírného programu

Po své kariéře u NASA se Glenn stal demokratickým senátorem státu Ohio. V této funkci pak působil 25 let. I jako politik se nepřestal zajímat o vesmír. Velmi proto litoval, když Spojené státy zrušily svůj dosavadní vesmírný program.

"Už nemáme možnosti, jak se dostat do vesmíru. Proto musíme vysílat naše astronauty do Ruska, aby mohli vycestovat pomocí sojuzů. A to pro takovou vesmírnou velmoc, jako jsou Spojené státy, není řešení."

V roce 2011 dostal John Glen zlatou medaili Kongresu - vůbec nejvyšší americké vyznamenání.

ČTK, Martin Balucha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme