Zemřela nejstarší gorila na světě, samici Colo bylo 60 let

Colo, první gorila narozená v zoo a hlavní postava proslulé gorilí rodiny a americkém Columbusu, zemřela několik týdnů po svých šedesátých narozeninách. Předpokládanou délku života překonala o více dvě dekády.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Gorila Colo při prosincové oslavě šedesátin

Gorila Colo při prosincové oslavě šedesátin | Zdroj: Reuters

22. prosince minulého roku oslavila Colo své 60. narozeniny obklopena tisíci fanoušky, v úterý gorilí rekordmanka zemřela ve spánku, potvrdily webové stránky zoologické zahrady v Columbusu.

Samice psala historii už svým narozením. V prosinci 1956 bylo první gorilou nížinnou narozenou v zajetí. Na narození se tehdy podílel i mladý ošetřovatel, který se vzepřel nařízení vedení zahrady a pustil rodiče Maca a Millie k sobě přes obavy, že si gorily ublíží.

Colo, jejíž jméno je spojením města Columbus a státu Ohio, překonala rekordy v délce dožití a výrazně přispěla ke studiu života goril nížinných. „Colo se dotkla srdcí generací lidí, které se na ni přišly podívat, i těch, kteří se starali o její dlouhý život,“ napsal v prohlášení ředitel zoo Tom Stalf.

Podle ředitele byla velvyslancem všech goril a inspirovala lidi, aby se dozvěděli více o jejím druhu. Její „rodina“ dnes čítá 3 tři děti, 16 vnoučat, 12 pravnoučat a 3 prapravnoučata. První potomek, samice Emmy se narodila ještě před 12. narozeninami Colo, se svým životním partnerem, samcem Bongem, měla ještě Oscara a Toni.

Maximální věk dožití gorily v zajetí je odhadován na 40 let, Colo tento předpoklad překonala o dvě dekády. Mezi samci samci je rekordmanem 55letý Ozzie ze zahrady v Atlantě.

Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme