Zima se ještě nevzdává. Konec února bude teplotně podprůměrný, oteplí se až v březnu

19. únor 2018
Zprávy z

Nadcházející čtyři týdny budou teplotně i srážkově průměrné až slabě podprůměrné. Maximální denní teploty postupně porostou, tento týden bude průměr ještě kolem nuly. Druhá polovina předpovídaného období bude teplejší. Nejvíce srážek očekávají meteorologové v posledním týdnu. Vyplývá to z měsíční předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

„Zima se ještě nevzdává a teploty vzduchu v nejbližších dvou týdnech očekáváme pod úrovní dlouhodobých průměrů,“ uvedli meteorologové. V příštím týdnu se bude průměr maximální denní teploty pohybovat kolem nuly, noční minimální kolem minus šesti až deseti stupňů Celsia. V posledním týdnu by průměr maximálních denních teplot mohl dosáhnout asi sedmi stupňů, noční minimální nuly.


Dlouhodobý průměr teplot pro období mezi 19. únorem a 18. březnem v Česku je 1,6 stupně Celsia. Nejchladnější byl rok 1987, kdy průměrná teplota klesla na minus 4,3 stupně Celsia. Naopak nejvyšší průměrná teplota byla v roce 1990, podle záznamů to bylo 5,8 stupně Celsia.

Interval průměrných srážek je ve sledovaném období mezi 28 a 46 milimetry. Nejvíce srážek spadlo v roce 2000, kdy úhrn vystoupal na 84 milimetrů. Nejsušší byl rok 1991 se srážkovým úhrnem tři litry na metr čtvereční.

Měsíční výhled vyjadřuje celkový charakter počasí, nepostihuje proto všechny možné výkyvy, upozorňuje opakovaně ČHMÚ. Úspěšnost výhledu se podle meteorologů pohybuje u teplot kolem 75 procent, u srážek kolem 65 procent. Předpověď na třetí a čtvrtý týden se často blíží dlouhodobým klimatickým hodnotám pro příslušná období.

zdroj: ČTK
Spustit audio