Zisk ČEZu meziročně klesl skoro o třetinu. Významnou částku ztratí stát

21. březen 2017

Polostátní energetický gigant ČEZ oznámil hospodářské výsledky za loňský rok. Jeho čistý zisk klesl o 29 procent na čtrnáct a půl milardy korun, což se odrazí i na výši dividendy. ČEZ navrhuje vyplatit 33 korun na akcii, zatímco loni to bylo 40 korun.

Nižší dividendu pocítí ve svých příjmech hlavně stát, který je hlavním akcionářem společnosti. Drží v ní zhruba sedmdesátiprocentní podíl.

Společnost už v průběhu loňského roku dvakrát snižovala svá vlastní očekávání. Čistý zisk očištěný o mimořádné vlivy, což je ten nejdůležitější ukazatel, ze kterého se vypočítává dividenda, byl 19 miliard a 600 milionů korun. Tedy přibližně o miliardu vyšší, než společnost naznačovala.


Akcie ČEZ rostou přes jedno procento

Dividendu sice navrhuje představenstvo firmy, ale musí ji ještě schválit valná hromada. Ta bude v květnu a hlavní slovo tam bude mít majoritní akcionář, což je stát.

Pro ČEZ jsou dnes důležité dva faktory. Jednak je volební rok, stát proto chce mít co nejvyšší příjmy, aby mohl utrácet pro voliče. Ale zároveň se blíží čas, kdy doslouží jaderné reaktory v Dukovanech.

ČEZ už řekl, že na ně vypíše výběrové řízení. Vláda má sice v energetické politice program výroby elektřiny z jádra, ale zatím neřekla, zda výstavbu podpoří. A je otázka, zda ČEZu zůstanou potřebné peníze na investici do jádra.

autor: jhn
Spustit audio