Živé elektrické kabely

26. říjen 2012
Monitor

Dánští vědci objevili mořské bakterie, které fungují jako živé elektrické kabely.

Mořská voda a elektřina nejsou dobrá kombinace. Vědci z Aarhuské univerzity proto byli velmi překvapeni, když před třemi lety naměřili elektrický proud v bahně mořského dna. Nyní přišli se senzačním vysvětlením: vodičem proudu jsou vláknité bakterie, které fungují jako živé elektrické kabely. Vědci zjistili, že proud se dá přerušit, pokud dnem horizontálně projedou tenkým drátkem. Zkoumání bahna pod mikroskopem pak odhalilo, že elektrický proud je pouze tam, kde se vyskytuje dosud neznámý typ bakterie, která vytváří dlouhé řetízky.

Uvnitř každé bakteriální buňky se nachází svazek vláken izolovaných membránami, které transportují elektrony z jednoho konce na druhý. Celá struktura se tak nápadně podobá elektrickým kabelům, které známe z každodenního života. Bakterie jsou asi stotisíckrát tenčí než lidský vlas a na jednom čtverečním metru bahna na dně moře se táhnou desítky kilometrů jejich „kabelů“. Díky nim mohou bakterie získávat energii oxidací látek i v prostředí, v němž kyslík zcela chybí. Stačí, aby jeden konec kabelu dosáhl na kyslík, kterým mořská voda obohacuje svrchní vrstvičku bahna.

Zdroj: Aarhus University, Nature

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.