Živě z Hochfilzenu: vybírali jsme lyže pro Koukalovou, servismani jich vyzkoušeli desítky

Tak které lyže dnes vybereme, ptají se vlastně neustále sami sebe biatlonoví servismani. Na první pohled neviditelní dělníci reprezentačních týmů přitom mají velký podíl na případných úspěších. Jedním z nich je na šampionátu v Hochfilzenu Vojtěch Prášil, kterému pomohl i rozhlasový reportér.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Gabriela Koukalová

Gabriela Koukalová | Foto: (C) Český biatlon Petr Slavík

„Je to dřina. Jsme od rána do večera v práci. Ale po takových výsledcích už to práce vlastně není, je to taková zábava,“ vypráví Vojtěch Prášil, jeden ze servismanů českého biatlonového týmu v Hochfilzenu.

Testování desítek párů lyží probíhá ve speciální zóně, kterou používají všechny servisní týmy. V testu, kterého zúčastnil reportér ČRo David Nyč, se vybíraly ty nejrychlejší ze čtyř možností.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si, jak reportér Českého rozhlasu David Nyč testoval před štafetou lyže Gabriely Koukalové

Všechny byly nadepsané „Gabi“. Šlo tedy o lyže pro držitelku kompletní sady medailí ze šampionátu Gabrielu Koukalovou. „Snad vybereme dobře, bude na tom záležet závod,“ usmívá se servisman.

Nejrychlejší pár se vybírá technikou, které mezi sebou realizační tým říká „speedtest“ a provádí se ve dvou. „Rozjedeme se z kopce, pak tě chytnu za hůlku, abychom jeli stejně rychle. Pak tě pustím a která lyže dojede dál, tu vybereme,“ popisuje Prášil proces méně zkušenému reportérovi.

Vojtěch Prášil a David Nyč - servisman a rozhlasák vybírají lyže pro Gabrielu Koukalovou | Foto: David Nyč (C) Český biatlon, Petr Slavík

I na relativně malém kopci jely lyže rychlostí kolem 25 kilometrů v hodině, a přestože je David Nyč zkušený lyžař, Vojtěch Prášil se svým párem dojel přibližně o tři metry dál. Stejně ale dopadlo i druhé kolo „speedtestu“, při kterém si oba muži lyže prohodili. Roli totiž sehrála jejich hmotnost.

Podobně servismami pracují pořád dokola. Vojtěch Prášil přebíhá mezi českou buňkou a testovací zónou, za poslední dny prý otestoval přes 60 párů.

Snad i tentokrát vybral Gabriele Koukalové ty správné, protože právě na ni budou trenéři hodně spoléhat při pátečním štafetovém závodě. Začne ve 14.45 a za Česko ho rozjede Jessica Jislová. Před Koukalovou ještě pojedou své úseky Veronika Vítková a Eva Puskarčíková.

Servisní buňka českého týmu | Foto: (C) Český biatlon, Petr Slavík

David Nyč, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme