Život největšího zvířecího rekordmana skončil tragicky. Vědci ho omylem zamrazili!

27. listopad 2014
Encyklopedie Radiožurnálu

Svět zvířecích rekordů je velmi pestrý. V roce 2012 vyseděla 62letá samička albatrosa jménem Wisdom vajíčka a stala se tak nejdéle žijící ptačí matkou na světě. Japonsko se do roku 1977 pyšnilo Koi kaprem jménem Hanako, nejstarší rybou na světě, která se dožila neuvěřitelných 226 let.

Mezi zvířecí rekordmany můžeme zařadit i obří želvu jménem Jonathan z ostrova Svatá Helena, která nedávno oslavila 182 let. Za dosud nejdéle žijícího živočicha je však mnohými považován mořský mlž, škeble Ming.

Tento měkkýš rodu Artica Islandica byl v roce 2006 vyloven na islandském pobřeží. Jeho věk vědci spočítali na neuvěřitelných 507 let. Více než půl milénia starý živočich dostal přezdívku podle čínské dynastie Ming, která v době jeho zrození ovládala bezmála polovinu dnešního území Číny.

Měkkýš rodu Artica Islandica

Velkolepý objev však paradoxně skončil smutným příběhem. Vylovenou škebli totiž vědci, kteří v tu chvíli ještě netušili její vysoký věk, na palubě lodi expedice zamrazili a ta následkem uhynula.

Ne všichni biologové však s prvenstvím islandského měkkýše souhlasí. Za skutečně nejstarší živočichy je podle těchto názorů možné považovat mořské houby z třídy Hexactinellida, které se prý mohou dožít až několika tisíc let.

autor: ČRo
Spustit audio