Životní náklady rostou v USA, Británii i Německu. Nahoru je žene benzín a činže

Spotřebitelské ceny ve Spojených státech rostly během září nejvýrazněji od října roku 2014. Ve srovnání s předchozím rokem byl zaznamenán růst o 1,5 procenta, všímá si německý deník Frankfurter Allgemeine Zeitung. Životní náklady ženou nahoru zvlášť vyšší ceny za benzín a nájmy. Agentura Reuters uvádí, že dotázání ekonomové přitom počítali s růstem cen do výše 1,1 procenta.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

tankování, nafta, benzín

tankování, nafta, benzín | Foto: Fotobanka Pixabay

Inflace je zpět. V nadcházejících měsících budou ceny nadále stoupat, předpovídá ekonom VP Bank Thomas Gitzel.

Americká emisní banka Federal Reserve usiluje o zvýšení inflace až na dvě procenta. Strážci měny přitom míří na zvýšení cen především u spotřebního zboží, kromě energie a potravin.

Srpnová hodnota 1,7 procenta ještě leží pod cílenou hranicí. Americký Fed udržuje úrokové sazby mezi 0,25 a 0,5 procenty. Mnozí experti počítají na přelomu roku s dalším zvýšením úrokových sazeb.

V Británii zdražilo hlavně dámské oblečení

Jak dále informuje Frankfurter Allgemeine Zeitung, také ve Velké Británii se inflace zvýšila nejvíc za poslední dva roky. Ceny spotřebního zboží stouply v září oproti loňsku téměř o procento. Uvedl to v úterý britský Národní statistický úřad. Byl to největší přírůstek od listopadu 2014. Zdražilo především dámské oblečení.

Libra po prohlášení Mayové klesá. K dolaru je nejníž za téměř 31 let, blíží se hodnotám po referendu

Číst článek

V srpnu činila inflace pouze 0,6 procenta. Statistici nespojují výrazný růst cen se situací po referendu o brexitu. Jiného názoru jsou ekonomičtí analytikové, kteří tvrdí, že růst cen je zaznamenáván u oblečení, hotelových služeb a pohonných hmot. To podle analytičky Kathleen Brooksové ze společnosti City Index ukazuje na oslabení libry po referendu.

Kvůli oslabené britské měně zdražili dovozci pohonných hmot i textilu. Slabá libra však zároveň zatraktivňuje cesty do Velké Británie, což zjevně vede k nárůstu cen za hotelové služby, vysvětluje analytička Brooksová.

Libra se po červnovém rozhodnutí Britů vystoupit z Evropské unie ocitla takzvaně na horské dráze - 7. října dosáhla nejnižší hranice vůči euru za posledních sedm a půl roku. Oproti americkému dolaru byla dokonce nejníže za posledních 31 let.

Také v Německu spotřební ceny během září razantně stoupaly, a to především kvůli rostoucím cenám činží. Ty se zvýšily téměř o 0,7 procenta oproti loňskému roku, informoval Statistický spolkový úřad.

Text vznikl pro pořad Svět ve 20 minutách pořadu Českého rozhlasu Plus.

ČRo Plus Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme