Žížaly vysávají těžké kovy

17. srpen 2012
Monitor

S rostoucí městskou populací v rozvojových zemích narůstá i problém s hromaděním organického odpadu z domácností a tržišť. S jeho řešením mohou podle indických vědců pomoci žížaly.

Častou praxí je, že odpad se jednoduše vozí za město, kde znečišťuje prostředí. K důležitým polutantům patří těžké kovy, které způsobují, že se organický odpad nedá bezpečně využít jako hnojivo zemědělských plodin. Indičtí vědci nyní zjistili, že přibližně dvě třetiny obsahu těžkých kovů (olovo, kadmium, měď, mangan nebo zinek) dokáže z pevného organického odpadu odstranit několik druhů žížal. Koncentrace se tak sníží hluboko pod hranici, která je považována za nezávadnou. Nejefektivnějším „vysavačem“ těžkých kovů z organického odpadu je žížala Eudrilus eugeniae, která pochází z tropické západní Afriky.

Trávicí systém žížal je zřejmě schopen oddělit ionty kovů od látek, které pocházejí z organického odpadu. Ionty kovů žížaly neuvolňují do okolního prostředí, ale různými enzymatickými procesy zabudují do svých tkání. Z organického odpadu pak stačí před dalším využitím separovat mrtvé žížaly – a to je ve srovnání s odstraňováním těžkých kovů přímočarý proces.

Zdroj: University of Melbourne

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.