Žižkova lebka na tomografu a spor o sochy z athénské Akropole

25. říjen 2014

Stoupající hladina světových oceánů, ornitologická rarita – černobílý kos z Přerova a další mise tajného amerického miniraketoplánu.

Skoro šest tisíc let byla hladina pozemských oceánů víceméně na stejné úrovni a k žádným výkyvům nedocházelo. Před 150 lety se situace změnila a hladina začala stoupat, píše se v aktuálním vydání časopisu Proceedings americké akademie věd. Podle autorů studie se to děje vinou rostoucích teplot na naší planetě. Tají ledovce a teplejší voda navíc zvyšuje svůj objem. Už minimálně 20 let tak stoupá hladina oceánů rok co rok zhruba o 3 milimetry.

V ulicích Přerova pozorovali černobílého kosa. Tato vzácná barevná anomálie, leucismus, je způsobena poruchou tvorby melaninu, černého nebo hnědého pigmentu. V minulých letech se černobílí kosi objevili v Kroměříži, Prostějově, Šumperku, Hodoníně, Pardubicích nebo v Plzni. Pokud byste strakatého kosa pozorovali i u vás, napište o tom do Moravského ornitologického spolku. Vaše informace se dostane do ornitologické databáze.

Táborská nemocnice vytvořila pomocí počítačové tomografie 3D snímky zbytků lebky, která je spolu s dalšími fragmenty kostí od svého nálezu v roce 1910 v Čáslavi považována za ostatky Jana Žižky z Trocnova. Digitální data by mohla zaujmout antropology a podnítit další výzkum. Známý antropolog Emanuel Vlček před třiceti lety na základě stop po zraněních připustil, že lebka může patřit známému husitskému vojevůdci. Ale stoprocentní to není.

Athénská Akropolis na historickém snímku řeckého fotografa Dimitriose Constantina z roku 1865

Řekové se s novou intenzitou pustili do právnické bitvy s Velkou Británií o navrácení mramorových soch z aténské Akropole, které odvezl na začátku 19. století Thomas Bruce hrabě z Elginu. Řecko bylo v té době okupováno Tureckem a Bruce získal k transportu soch povolení od okupačních otomanských úřadů. Všechny skulptury dnes stojí v Britském muzeu v Londýně. Podle britských úřadů se tam dostaly legálně a není proč je vracet.

Na Vandenbergově letecké základně v Kalifornii nedávno přistál tajný experimentální automatický miniraketoplán X-37B, známý také jako Orbital Test Vehicle. Šlo již o třetí podobnou misi. Devítimetrový raketoplán amerického vojenského letectva strávil na oběžné dráze 22 měsíců. Podle Pentagonu jde o testovací zařízení pro jiné technologie. Spekuluje se, že raketoplán mohl sloužit ke špionážním účelům, nebo k testům zbraňových systémů.

Zdroj (není-li uvedeno jinak): ČTK

Vysíláno v Planetáriu č. 43/2014, 25. října.

autor: frv | zdroj: ČTK
Spustit audio