Zkouška dospělosti může vypadat všelijak. Například může být s krávami, ovcemi nebo slepicemi

18. květen 2016

Druhým dnem v Česku pokračují ústní maturity. Celkem k nim dorazí přes 70 000 studentů. Ti musí absolvovat státní a také školní část ústní zkoušky dospělosti. Právě ta je tak na každém místě trochu jiná. Netradiční je například na Střední odborné škole veterinární v Hradci Králové.

Běžná školní třída a v ní si tři maturantky oblečené ve svátečních šatech losují maturitní otázky.

Teď už ale klasická maturitní atmosféra, kterou zná většina z nás, končí. Pod čísly se totiž skrývaly takové okruhy, jako například Vyšetření pohybové soustavy zvířete, Identifikace a charakteristika vzorků krmiv nebo třeba Základní laboratorní vyšetření mléka.

Čtěte také

Studentky dostávají pokyny. Mají chvíli na přípravu a za pár minut míří do školních laboratoří. A protože mezi vylosovanými tématy bylo i vyšetření drůbeže, nemůže chybět slepice. Vše je připraveno a zkouška může začít.

Jen o pár metrů dál je už ve stáji po praktické části maturity Daniel Carda.

Slepice

„Já jsem měl konkrétně vyšetření psa. Takže jsem přišel a řekl jsem jak pozorujeme psa. Jestli nemá třeba špatnou srst třeba," popisuje svůj úkol, který mu přišel lehký a s přehledem ho zvládl.

Kolem je několik ovcí, koně a další zvířata.

Ovce

„Něco s krávou se tady určitě může vytáhnout. Ale je to v podstatě to samé. Od prvního ročníku se pohybujeme v tomto prostředí. Takže nějací berani, to už je prostě normálka. Máme i praxe, takže děláme už mezi zvířaty čtyři roky. Jsme na to zvyklí," říká Daniel Carda.

Na zkoušku dospělosti tady dohlíží i ředitelka školy Hana Rubáčková. Vysvětluje mi, co všechno učitelé sledují a jak studenty hodnotí: „Tohle je praktická zkouška. Zkoušíme dovednosti žáka. Jak umí se zvířetem pracovat a jak k němu přistupuje. Jsou tady třeba odběry krve a pak to studenti laboratorně zpracovávají. Tedy oprabdu prakticky, co se ve škole naučili."

Co je pro studenty největším strašákem u praktické maturity?
„Asi byste se divili, není to vůbec žádné velké zvíře. Třeba vyšetření koně a jeho měření a uklidnění nebo tak. Ale úplně malý hmyz a to včela! Vyšetření včel je nejobávanější otázkou u žáků," dodává Hana Rubáčková.

I přesto ale naprostá většina studentů zdejší střední odborné školy veterinární praktickou část maturity zvládne. Za poslední roky tu v této fázi zkoušky dospělosti neuspěl jen jeden člověk.

autor: ova
Spustit audio