Zkratky k chrámu Angkor Vat

22. říjen 2012
Monitor

Vápencové bloky určené pro stavbu kambodžského chrámu Angkor Vat cestovaly vodními zkratkami. Naznačuje to objev kanálů na satelitních snímcích.

Chrám Angkor Vat, jehož stavba začala v první polovině 12. století, je fascinující ukázkou khmerské architektury. Hlavním stavebním materiálem byly bloky vápence, které vážily až 1,5 tuny. Vápencové bloky pocházejí z dolů na jihovýchodním úpatí hory Mount Kulen, která je od chrámového komplexu vzdálená asi 35 kilometrů vzdušnou čarou. Až dosud se předpokládalo, že bloky se na místo určení přepravovaly po vodě a jejich cesta měřila téměř 90 km: nejprve asi 35 km po řece k jezeru Tonlé Sap, pak dalších 35 km přes jezero a nakonec 15 km proti proudu řeky Siem Reap.

Archeologové z Tokijské univerzity oblast mezi horou Mount Kulen a Angkor Vatem zkoumali na satelitních snímcích. Podařilo se jim tak objevit více než 50 vápencových dolů a pozůstatky vodních kanálů, které je spojovaly s chrámovým komplexem v Angkoru. Tyto kanály zřejmě sloužily jako zkratky, díky nimž se vápencové bloky z dolů nepřeplavovaly na vzdálenost téměř 90, ale jen 35 kilometrů.

Zdroj: Journal of Archaeological Science

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.