Zkušenosti s dálkovým příjmem nového braniborského DAB+ vysílače Calau v Praze

29. březen 2018

Rozhlasová síť nabízí veřejnoprávní stanice rozhlasu RBB. K dispozici jsou například programy Antenne Brandenburg, Radio Berlin 88.8 nebo Cosmo.

V úterý 27. března byl uveden do provozu nový DAB+ vysílač Cottbus – Calau pro veřejnoprávní multiplex z Braniborska. Zájem o novou síť je mezi čtenáři Digitálního rádia velký, proto jsem se rozhodl na rozhlasovém portálu zprostředkovat osobní zkušenost z území hlavního města. Příjem DAB+ multiplexu v Praze je možný, nebude ovšem bezproblémový. Samozřejmostí je pochopitelně venkovní anténa pro III. pásmo.

Příjem je realizován na pražském Jižním Městě, konkrétně ve čtvrti Háje. Pro zachycení stanic byly použity dvě spárované antény Kathrein AV12. Velice dobré výsledky lze dosáhnout například také díky anténám Vaten 10P DAB, pro vylepšení síly signálu byl použit 20 decibelový zesilovač. K plnému využití potenciálu volného III. pásma doporučuji použít také rotátor, který je možné sehnat ve specializovaných obchodech například pro radioamatéry, případně některých on-line nabídkách. Jde ale o záležitost pohybující se v řádu tisíců korun.

Jaké jsou výsledky příjmu DAB+ multiplexu RBB? Při běžných podmínkách je signál trvale přítomen, nicméně dochází k jeho výpadkům. Vzhledem k nastavené hodnotě ochranného intervalu, je i při poměrně vysoké kvalitě signálu pouze digitální síť načtena, ale stanice nehrají. Tato hodnota musí být 60 a vyšší, aby stanice hrály. To mě osobně velmi nepříjemně překvapilo, protože tuner Yamaha T-D500 ukazoval stabilní signál čtyři dílky, a to zejména v ranních a večerních hodinách, kdy se příjem ze vzdálenosti necelých 200 km zlepšuje.

Pomyslný optimismus do žil do mě v tomto smyslu vlila skutečnost, že z panelového domu, kde je příjem realizován, je bezproblémový výhled na sever. V období zlepšených podmínek je zde možné přijímat signály ze spolkových zemí Meklenbursko-Přední Pomořansko, Berlín, Braniborsko a další. Ideálním příkladem je frekvence 107,2 MHz (BB Radio) přímo z vysílače Cottbus – Calau, kterou lze i přes nedávné spuštění pětadvacetiwattového Rádia Dálnice v Jesenici (vzdálenost 10 km) nadále přijímat.

Není více méně třeba dlouze rozvádět, že příjem tohoto multiplexu ve vzdálenějších oblastech bude spíše záležitosti zkušených anténářů a nadšenců, kteří jsou ochotní do DX příjmu investovat. V případě, že už danou sestavu ale mají, může být pro ně nově spuštěný vysílač veřejnoprávního rozhlasu RBB vítaným zpestřením programové nabídky, který jim přinese například stanice Antenne Brandenburg, Radio Berlin 88.8 nebo Cosmo. Otázkou je i vhodná volba DAB+ přijímače, který umožní připojení externí antény. Osobně jsem vyzkoušel Yamahu T-D500, Hamu DIR 3100 a TechniSat Digipal DAB+. Jako nejcitlivější se v danou chvíli ukázala Yamaha, kterou jsem si pořizoval již v roce 2012. Přijímač má však poměrně závažný problém – při větším objemu naladěných stanic a multiplexů se stane díky zamrzání nepoužitelným.

autor: lukpo
Spustit audio