Zkušenosti s příjmem pozemního signálu Ultra HD kanálu FunBox 4K

29. duben 2016

Sám prozatím nejsem majitelem televizoru pro 4K rozlišení, nicméně i s pouhým set-top-boxem a klasickou obrazovkou je vysílání podobného programu pastvou pro oči a uši.

Na start pozemního digitálního vysílání ve standardu DVB-T2 si sice ještě nějaký ten měsíc počkáme, České Radiokomunikace už nicméně v tuto chvíli simulují situaci, kdy by se v rámci této technologie objevil program ve formátu Ultra HD, tedy čtyřikrát vyšším rozlišení, než jakým je Full HD. Zdali k tomu v reálu skutečně dojde, je pochopitelně otázkou a v českých podmínkách je to spíše zbožné přání. Nicméně kdyby náhodou, je dobré být připraven. Doposud se v testu Radiokomunikací na padesátém kanálu vysílaly pouze HD kanály, respektive jeden HD kanál, kterým byl ČT Sport HD.

Ukázka z vysílání kanálu FunBox 4K

Programovou nabídku doplňovaly kanály Nova a Prima ve standardním rozlišení. ČT Sport HD byl šířen ve dvou provedeních – s kódováním H.264/AVC a H.265/HEVC. U všech stanic ale platilo, že dle povolení od Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) je bylo možné šířit pouze ve všedních dnech od 8.00 do 17.00 a o víkendech a ve svátcích pak vůbec ne. Jako určitý bonus tu pak byla programová smyčka označená „T2 HEVC", která obsahovala materiál s logem České televize. V době řádného testu bylo promo pouze ve formátu HD, mimo tuto dobu pak na jiné programové pozic v Ultra HD, a to z důvodu kapacity sítě.

Promo smyčka v DVB-T2 - Česká televize

FunBox 4K je rozhodně vítaným rozšířením zkušebního multiplexu Českých Radiokomunikací. Majitelé Ultra HD televizorů si mají možnost prakticky historicky poprvé vyzkoušet, jaké by to bylo, kdyby program tohoto typu byl šířen na klasickou anténu. Pro mě osobně je tento test zajímavý proto, že jsem majitelem satelitního Ultra HD set-top-boxu VU+ Solo 4K, který je osazen taktéž tunerem pro příjem televize ve formátu DVB-T2/HEVC. Protože mám možnost příjmu stanice FunBox 4K i ze satelitu Hotbird, kde je šířena v nekódovaném režimu, je možné obě kvality porovnat.

Ukázka z vysílání kanálu FunBox 4K

Na tomto místě bych ještě rád zmínil, že nemám Ultra HD televizor, ale pouze zmíněný set-top-box. Detaily tedy nedokážu ocenit v plné míře, kterou přináší 4K rozlišení. Nicméně ze zkušenosti s prvními Ultra HD kanály na satelitu mohu říci, že programy na mě subjektivním dojmem působí velmi dobrou obrazovou kvalitou, byť jde o ponížení ze 4K na Full HD, bohatšími barvami a v neposlední řadě také plynulostí pohybu scén „v akci". Složení multiplexu se po zařazení kanálu FunBox 4K, který je šířen 24 hodin denně, změnilo. Přes den jsou kromě něho k dispozici kanály ČT Sport HD (HEVC), Nova (HEVC) a Prima (HEVC), večer a v noci pak programová předvolba T2 HEVC HD.

Ukázka z vysílání kanálu FunBox 4K

Na webech, které nemají danou problematiku jako svůj hlavní zájem, jsem si přečetl, že do DVB-T2 multiplexu Českých Radiokomunikací byla zařazena smyčka ve formátu Ultra HD. Satelitní diváci, kteří FunBox 4K znají, vědí, že to není tak úplně pravda. Zmíněná stanice sice materiály natočené ve čtyřikrát vyšším rozlišení, než je Full HD, opakuje, nicméně určitě ne v podobě, že byste například sledovali jen pětiminutovou smyčku a každý den ve stejnou dobu koukali na to samé. FunBox 4K je řádným Ultra HD kanálem, který dle slov svého provozovatele bude nadále přidávat nový obsah. Stanici už zařadili do nabídky někteří operátoři. Tuším, že SPI International s ním uspěl ve Španělsku, zájem měl například i Vodafone v Portugalsku. Viz například tato aktualita.

Ukázka z vysílání kanálu FunBox 4K

Vysílání FunBoxu 4K je složeno zejména z dokumentů z různých koutů světa – Indie, Spojené státy, Afrika. Jak je z dlouhodobějšího sledování testu patrné, České Radiokomunikace skutečně zkouší, co jim lineární vysílání ve formátu Ultra HD vysílání může přinést, a kam až operátor může zajít. V době naladění testu jsem měl datový tok totožný jako na satelitu a pohyboval se okolo 23 Mbps, přes den se ale tyto hodnoty měnily. Když jsem například toto vysílání pustil večer po 18. hodině, datový tok byl průměrně jen okolo 11,5 Mbps a jednu chvíli klesl na krátko dokonce i hluboko pod 10 Mbps. Přibližně minutový záznam tohoto vysílání se pohyboval mírně nad 100 MB.

Ukázka z vysílání kanálu FunBox 4K

Musím říci, že už se osobně těším na to, jak narazím na diskusních fórech na nesmyslné nářky typu, že program ve formátu UHD je vysílán jen s datovým tokem 10 Mbps, a že se určitě takové vysílání nedá sledovat a proč se tedy takový program vysílá. A pochopitelně: „Ano, co bychom chtěli? Jsme přece v Čechách…“ Pánové a dámy, toto vysílání je zkušební a operátor testuje různé konfigurace. Šíření Ultra HD kanálu berte jako příjemné zpestření programové nabídky, máte-li k ní přístup, ale není prozatím určeno pro koncového zákazníka - diváka. Datový tok pro audio byl solidní - zvuková stopa ve formátu AAC se pohybovala někde okolo 400 kbps, i když tato hodnota také nebyla stabilní.

Oficiální prezentaci kanálu FunBox 4K naleznete zde.

autor: lukpo
Spustit audio