Zlatá cesta olomouckých chemiků k účinějším protinádorovým a protizánětlivým léčivům

2. únor 2016

Tak je možné shrnout výsledek práce vědců z Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého a Regionálního centra pokročilých technologií a materiálů. Jejich badatelské úsilí bylo korunováno udělením dvou patentů pro sloučeniny s obsahem zlata, které mají výrazné protizánětlivé a protinádorové účinky.

Onkologická onemocnění a záněty se farmaky na bázi zlata léčí už dnes, ale to, co olomoučtí výzkumníci objevili, dosud nemá ve světě obdoby.

Jde o sloučeniny zlata s navázanými organickými molekulami. V jednom případě se jedná o deriváty hypoxantinu, ve druhé o deriváty 9-deazapurinu. Co tyto dvě látky dokáží?

„Tyto sloučeniny jsme vyrobili,“ potvrdil v Magazínu Leonardo jeden ze členů úspěšného vědeckého týmu Zdeněk Dvořák.

Existuje spousta sloučenin, které mají ve svojí struktuře kov. Tyto sloučeniny jsou už roky používané v medicíně k léčbě řady onemocnění včetně nádorových, jedním nejužívanějších je například cisplatina. Tým českých vědců uspěl se zlatem.

„To, co my v naší práci děláme, je to, že vytváříme další struktury, ty modifikujeme a kombinujeme a následně testujeme jejich biologickou aktivitu, jestli není lepší u těch původních sloučenin.“

Protinádorové i protizánětlivé

A experiment se tentokrát podařil. „Dostali jsme sloučeniny, které vykazují poměrně silnou aktivitu vůči nádorovým buňkám, a současně vykazují vlastnosti, že by mohly potlačovat zánět.“

Právě syntéza obou účinků nových sloučenin na bázi zlata, protinádorového i protizánětlivého, je velmi cenná.

„My dnes víme, že nádorová onemocnění souvisí s celou řadou dalších změn v organismu, kdy je těžko říci, co byla příčina a co následek. Jeden z aspektů bujení je narušení imunitního systému, a zde je protizánětlivá aktivita důležitá,“ vysvětlil Dvořák.

Vědci při plánování výrobních postupů vychází z analogických struktur. „Existují určité typizované struktury, které vykazují nějaké vlastnosti, a pak třeba zkoušíte modifikací vyměnit platinu za zlato, když to řeknu hodně zjednodušeně.“

Co pro vědce úspěch znamená? „Je to kontinuální proces. To, co jsme testovali s těmito látkami, tak podobné série testů budou pokračovat s látkami jinými, také musíme začít designovat in vivo testy na laboratorních zvířatech, sehnat na ně projektovou podporu a tak dále.“

„Pro nás je zlomem, když vám patent nebo publikaci udělí. To je pro vás bonus. Takže to oslavíte, ale v životě se nijak nic dramaticky nemění,“ konstatoval člen úspěšného týmu českých vědců Zdeněk Dvořák.

autoři: mše , oci
Spustit audio