Zlevňování benzinu i nafty v Česku končí, pohonné hmoty tento týden zdraží

Řidiči si užívají poslední dny levného benzinu i nafty. Pohonné hmoty můžou tento týden zdražit až o 50 haléřů. Nejlevněji se dá natankovat ve východních Čechách, naopak nejdražší pohonné hmoty jsou v Praze.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tankování benzinu

Tankování benzinu | Foto: Fotobanka RGBStock

Zlevňování pohonných hmot v Česku po několika měsících skončilo. Průměrná cena benzinu i nafty je aktuálně oproti začátku měsíce vyšší zhruba o 40 haléřů za litr a ještě poroste. Není kraj, ve kterém by ceny zůstaly beze změny.

„Nejlevnější jsou benzin a nafta v Královéhradeckém kraji, naopak nejdražší v Praze,“ říká analytička společnosti Colosseum Eva Mahdalová.

Mimo Prahu jsou podle firmy CCS nejdražší pohonné hmoty v Jihomoravském a Plzeňském kraji, a pak také na Vysočině.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pohonné hmoty můžou tento týden zdražit až o 50 haléřů. Nejlevněji se dá natankovat v Královéhradeckém kraji

Průměrné ceny benzinu i nafty tam jsou mírně nad 30 korunami. Z větší části je to kvůli ropě, která po několika měsících poklesu začíná opět růst. Dražší je i benzin na burze v Rotterdamu. „Ceny pohonných hmot na burze v Rotterdamu v uplynulém týdnu vzrostly, když benzin zdražil o 1,2 procenta a nafta o 4,5 procenta,“ vysvětluje analytička Eva Mahdalová.

Ceny pohonných hmot budou růst i v dalších týdnech. Zvýšení však zřejmě nebude skokové.

„Zdražení tento týden nelze vyloučit, protože nárůst cen produktů v Rotterdamu byl poměrně výrazný v minulém týdnu," popisuje analytik ČSOB Petr Báča.

„Z delší historické perspektivy ceny pohonných hmot v Čechách patrně v minulém období nepoklesly tak úplně, jak se v minulém roce dalo očekávat. Těžko říct, jestli růst cen bude zase tak výrazný,“ dodává Báča.

Přehrát

00:00 / 00:00

O cenách pohonných hmot mluvil předseda Sdružení čerpacích stanic Ivan Indráček

A vliv na cenu u konkrétní pumpy bude mít také konkurenční boj. „Pumpaři většinou koukají na to, co dělá konkurence, a stejně tak jako při poklesu cen i při růstu cen je to o tom, že se nejdřív někdo musí v uvozovkách utrhnout a začít zlevňovat nebo zdražovat a pak sebou vezme celé to okolí,“ podotýká předseda Sdružení čerpacích stanic Ivan Indráček.

Ceny pohonných hmot v Česku jsou nižší oproti Německu, Slovensku i Rakousku. Naopak levnější benzin je v Polsku, kde je výrazně nižší spotřební daň.

Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme