Zlínská zoo láká do nové expozice na ptáka kivi, má ho jako jediná v Česku

22. červenec 2017

Hlavním lákadlem právě dokončeného pavilonu Nového Zélandu se ve zlínské zoologické zahradě stal pták kivi hnědý.

Zlínská zoologická zahrada má od včerejška speciální pavilon věnovaný přírodě Nového Zélandu. Stál více než čtyři miliony korun. Rozdělený je do dvou sekcí.

V jedné z nich návštěvníci uvidí poprvé v Česku ptáka kivi hnědého. Další atrakcí jsou papoušci kakariky a nestor kea, nebo australští ptáci flétnáci.

Expozicí Nového Zélandu vede krásná nová dřevěná cesta. Hlavním hitem expozice je právě pták kivi. Kdo ho chce spatřit, musí vstoupit do dřevěné chodbičky. I proto je v chodbičce obrazovka.

„Je to noční pták a jsou dva způsoby, jak ho můžete představit návštěvníkům. Prvním je, že ho budete chovat v uzavřené místnosti a otočíte den. To znamená, lidé tady přijedou třeba ve dvanáct odpoledne, ale oni budou mít zhaslé a budou mít jako noc,“ vysvětluje Roman Horský, ředitel Zlínské zoologické zahrady.

Obrazovka a on-line život ptáka kivi hnědého.

Touto cestou ale ve Zlíně jít nechtěli. „Neříkám který způsob je lepší, nebo který je horší, ale my jsme si řekli, když je budeme chovat, chceme, aby šli ven. Když chceme, aby šli ven, tak nelze samozřejmě otočit den,“ dodává.

Proto je právě v chodbě obrazovka, která ukazuje kiviho online. „Jsme samozřejmě připraveni na to, že někteří návštěvnící nebudou moci vidět živě, a proto tu máme tu kameru. Teď zrovna je vidět, že se zrovna hýbe a dělá si pohodlíčko na hnízdo,“ popisuje Horský.

Voliéra a v ní ptáci flétnáci a papoušci nestor kea.

Vedle nočního ptáka kivi sídli papoušek nestor kea. „Málokdo odhadne, že je to papoušek. On je opravdu zvláštní stavbou těla, délkou zobáku, který je zahnutý a má prodlouženou horní čelist. Je to proto, aby nám mohl devastovat tu krásnou výsadbu, kterou jsme tady udělali. Oni jsou extrémně chytří papoušci a jsou taky velmi zvědaví,“ popisuje vlastnosti papoušků ředitel zoo.

Zoo musela pro kiviho zajistit i stálý přísun žížal – kivi jich totiž sní kolem 200 gramů denně, krom toho se krmí ještě speciální směsí. „Samozřejmě si nemůžeme dovolit výpadek, takže máme nasmlouvané nějaké chovatele žížal. Máme už i svoje zařízení, kde se snažíme začít s chovem. A to byla jedna z podmínek toho, abychom vůbec začali ptáky kivi chovat,“ upozorňuje Roman Horský.

Kivi je v Evropě opravdu unikátním druhem – v České republice ho žádná zoo nechová a vcelé Evropě je k vidění pouze v sedmi zoologických zahradách.

autor: pes
Spustit audio