Zlínská zoo má novou expozici, návštěvníci v ní uvidí vydry velké

16. září 2012

Zoologická zahrada ve Zlíně má novou a v Česku zatím jedinou atrakci svého druhu. Návštěvníkům představuje dvě vydry velké.

Tento druh doposud chovali jen v devíti zemích světa v necelých devadesáti exemplářích. Bazén hravých šelmiček najdou návštěvníci nedaleko vchodu u tropického pavilonu Yucatan.

„Tento druh největší vydry najdeme ve volné přírodě v Jižní Americe, kde obývá větší toky v povodí Amazonky,“ upřesnil zoolog Pavel Shromáždil.

V nové expozici, která bude atraktivní pro návštěvníky, se zatím zabydlují dva samečci vydry velké. Do budoucna zahrada počítá s tím, že by založila chov těchto vzácných zvířat.

„Zatím jsme dostali dva vydří sourozence, abychom ukázali, jací jsme chovatelé tohoto druhu. Až se ukáže, že na to máme, pak budeme mít nárok na výměnu jednoho ze samců a získat samici,“ vysvětlil zoolog Shromáždil.

Vydra velká je největší druh vydry, který dosahuje hmotnost až 35 kilogramů. Z vyder je považována za nejvíce ohroženou kvůli intenzivnímu lovu pro kožešinu či ubývajícím pralesům v Amazonii.

autor: rv
Spustit audio