Žlutokap z jižní Austrálie v liberecké botanické zahradě kvete - jako jediný v Evropě!

15. březen 2016

Žlutokap z liberecké Botanické zahrady je zřejmě jedinou rozkvetlou rostlinou svého druhu v celé Evropě. Není tak divu, že zaměstnancům zahrady svou aktivitou za poslední měsíc doslova vyrazil dech.

Vzácnou rostlinu Botanická zahrada zakoupila obyčejně v květinářství před patnácti lety. „Měli tam tenkrát dva exempláře. Do toho květinářství se dostaly přímo z Austrálie. Díky tomu, že se v daném místě dělala silnice, bylo možné rostliny odtamtud vyvézt,“ vypráví s úsměvem na tváři zahradnice Blanka Nouzáková.

Název žlutokap je odvozen od žluté pryskyřice, kterou rostlina roní u báze listů. Rostlinu tvoří kmen, na kterém je obří trs trávy. Stvol je dlouhý přes tři metry, květenství má přes dva metry. „Momentálně už tam budou tisíce drobných květů,“ říká Nouzáková.

Takovéto květenství v liberecké Botanické zahradě nečekali. Rostlina totiž neprodělala požár, který je údajně nutný k tomu, aby žlutokap vykvetl. V tamním pavilonu C se daří i ostatním rostlinám. Pracovníci zahrady to přisuzují extrémně teplému loňskému létu.

A jak dlouho žlutokap ještě pokvete? „To my netušíme, nikdy jsme to neviděli. V literatuře přesné údaje nejsou. Předpokládáme ale, že ještě takový měsíc by mohl kvést,“ láká k návštěvě Blanka Nouzáková.

Ten, kdo do Botanické zahrady v Liberci zavítá, by neměl vynechat ani pavilon „I“. Ani tam letos rostliny květy nešetří. Na návštěvníky tam čekají 200 let staré kamélie.

autor: Michaela Vlková
Spustit audio