Změny v polském DVB-T i na satelitu: Start TV Ósemka a TVP Info HD, konec Eska TV

28. září 2016

Pro sledování televize Eska z družice je nově nutný přijímač pro televizi s vysokým rozlišením.

V nabídce polské digitální pozemní televize (DVB-T) došlo dnes k významné změně. Ukončena byla distribuce hudební stanice Eska TV, její vysílání bylo nahrazeno novým programem Ósemka TV. Druhá zmiňovaná televize hraje také hudbu, nicméně nabízet bude i další formáty včetně různých reality show a lifestyle pořadů. Změna se dotkla i satelitu.. Na původní pozici Eska TV se objevila právě 8TV. Eska TV změnila kmitočet a divák si tak musí na družici Hotbird proladit svůj přijímač.

Další významnou změnou bude zvýšení kvality zpravodajské televize TVP Info. Tato stanice přejde 30. září ze standardního na vysoké rozlišení obrazu (HDTV). Změna se dotkne multiplexu 3. Navýšení obrazové kvality stanice je možné díky nedávnému vyřazení programu TVP Polonia, jehož šíření v DVB-T prakticky nemělo význam. Obsah stanice je určen pro Poláky žijící v zahraničí. TVP Info HD bude vysílat v tamním multiplexu 3 vedle kanálů TVP 1 HD a TVP 2 HD. Nabídku dále doplňují stanice TVP 3, TVP Kultura, TVP Historia a TVP Rozrywka. Poláci všechny své programy kódují ve formátu MPEG-4/AVC.

Parametry příjmu 8TV: Hotbird 13C (13 stupňů východně), 11393/V, SR 275000, FEC 5/6, norma DVB-S, kódování žádné (FTA)

Parametry příjmu: Eska TV: Hotbird 13C (13 stupňů východně), 11508/V, SR 27500, FEC 3/4, norma DVB-S2/8PSK (nutný přijímač pro HDTV), kódování žádné (FTA)

autor: lukpo
Spustit audio