Zmiji můžete potkat i na své zahradě. Kvůli odchytu volejte odborníka

9. červenec 2015

Teplé počasí láká i na severu Čech hady blíž lidským příbytkům. Na Českolipsku je hned několik míst, kde je možné se setkat se zmijí nejen ve volné přírodě, ale třeba i na zahradě. Přesto minimum lidí v takovém případě zavolá odborníka, který hada odchytí.

„Čím méně dupete a čím méně jste tam ráno byli, tím lépe,“ komentuje hemžení kolem údajné zmije pod suchým záchodem jeden z pracovníků muzea, zoolog Lukáš Blažej.

„Vnučka, policajtka, to vyfotila. Tak snad jsme to určili podle fotky. Já ani nevím. Vloni tady byla jenom jedna, ale asi se sem nastěhoval, tak tu jsou asi i mláďata, podle mého. My přijdeme vždy jen v sobotu, nebo v neděli na chalupu,“ popisuje situaci Vojtěch Koša.

Majitelé pozemku počítají s tím, že se suchý záchod povalí, aby bylo možné zmiji odchytit. Nakonec se jen nakloní. Žádný had pod ním není. Podle Blažeje je jinde, na slunné straně zahrady. Zmije se většinou vyskytují tam kde je potok, mokrá louka a místo zarostlé ostružiním a kopřivami. Podle zoologa se pak vyhřívá na přechodu mezi úhledným anglickým trávníkem a porostem ostružin.

Zmiji se najít nepodařilo, přesto vše nasvědčuje tomu, že tam skutečně byla. Podle Lukáše Blažeje se stává často, že had zabloudí na pozemek u rekreačního objektu, jako je třeba chata.

„Stává se to především u samců, případně u mláďat, která osidlují nová teritoria.“

Podle něj je časté, že lidé volají do muzea s tím, že mají na pozemku zmiji. O zmiji se ale jedná jen v minimu případů. Většinou si ji lidé spletou s užovkou hladkou.

Rada na závěr - pokud to půjde, při setkání ze zmijí zachovejte chladnou hlavu a pro případný odchyt zavolejte odborníkům.

Spustit audio