Známé osobnosti se prošly po červeném koberci. V Cannes začal filmový festival

Filmové hvězdy už vystoupaly po červeném koberci. V Cannes na jihu Francie začal 68. ročník nejslavnějšího filmového festivalu. O Zlatou palmu bude soutěžit sedmnáct snímků. Vyhraje nejspíše ten nejoriginálnější nebo nejvtipnější, protože porotě předsedají bratři Joel a Ethan Coenové. Český film nemá v žádné z hlavních soutěží zastoupení.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

68. ročník festivalu v Cannes začíná

68. ročník festivalu v Cannes začíná | Zdroj: Reuters

Vchod do festivalového paláce byl v obležení stovek možná tisícovek návštěvníků. Někteří lidé chtěli vidět známé herce a herečky nebo se toužili dostat na jednu z projekcí, další sem přijeli především kvůli atmosféře.

Dnešní večer zahajuje snímek Hlavu vzhůru, ve kterém hraje hlavní roli Catherine Deneuevová.

Francouzská herečka se postarala o první skandál, když nevybíravě kritizovala město Dunquerque, kde se snímek natáčel. Označila ho za smutné město cigaret a alkoholu.

Starosta Dunquerque odpověděl, že by měla herečka kráčet po červeném koberci spíše se skloněnou hlavou.

Režisérka Emmanuelle Bercotová (vlevo) a herečka Catherine Deneuveová na filmovém festivalu v Cannes | Foto: ČTK/AP

O Zlatou palmu soutěží na letošním festivalu 17 snímků především italské, francouzské a asijské kinematografie. Žádný film není vyloženým favoritem, ale hodně se čeká od italského režisérského trojlístku Moretti, Sorrentino, Garrone.

„Řadě slavných tvůrců se nepodařilo filmy dokončit tak, aby se mohli na festivalu v Cannes promítat. Proto i někteří experti říkají, že letos není ta nabídka bohatá,“ říká z Cannes zpravodaj ČRo Jan Šmíd.

Woody Allen představí svou novinku Irrational Man mimo soutěž a s velkým zájmem se očekává i film o životě Gerarda Depardieua.

„Co se týče doprovodných programů, tak jsou tady dvě zajímavé výstavy. V Nice má výstavu fotografií Sylvester Stallone. Přímo v Cannes je výstava fotografií časopisu Paris Match, jak šel čas hereckých hvězd na tomto festivalu,“ dodává Šmíd.

Jan Šmíd, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme