Zneužíval své žáky, tvrdí obžaloba. Přitahují mě dospívající chlapci, přiznal exředitel střední školy

Obvodní soud pro Prahu 6 začal řešit případ pedagoga L. K., bývalého ředitele Střední školy elektrotechniky a strojírenství na Praze 10. Jak před časem informoval Zpravodajský web Českého rozhlasu, obžaloba ho viní ze sexuálního nátlaku, znásilnění a ohrožování výchovy dítěte. Toho se měl podle policie dopuštět například při školních výletech několik let na svých žácích. „Do konce života budu žit v souladu se zákonem a morálkou," slíbil obžalovaný hned na úvod soudkyni. Dva z chlapců požadují po pedagogovi každý jeden milion korun za způsobenou nemajetkovou újmu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Obžalovaný L. K před soudem

Obžalovaný L. K před soudem | Foto: Hana Mazancová

Více než půl hodiny na začátku jednání trvalo, než státní zástupkyně přečetla obžalobu. Poté předsedkyně senátu pozvala L. K., který do té doby seděl bez hnutí, do soudní ohrádky k výpovědi.

„Ve vazbě jsem strávil pět měsíců. Přestože by neměla být trestem, pro mě byla," začal svou zjevně připravenou řeč. „Byla trestem ztráty svobody, lidské důstojnosti a sebeúcty. Také činností, které jsem vykonával dlouhou dobu a které jsem měl velmi rád," doplnil.

Ve vazební cele měl podle svých slov dostatek času na přemýšlení a nyní si prý uvědomuje, že se stalo něco, co nemělo. Obžalovaný pedagog ale neuvedl, co konkrétně. Mluvil pouze v obecné rovině. „Pravděpodobně nechtěně jsem poškodil ty, na kterých mi záleželo nejvíc. Bohužel věci, které se staly, nejde vzít zpět. Mrzí mě, co se stalo," řekl v soudní síni L. K.

Poškozeným prý zaslal omluvné dopisy, ve kterých žádal o odpuštění. „Už se nic takového nebude opakovat," doplnil. Podle jeho slov ale ne vše, co je v policejních protokolech, se stalo, nebo se stalo tak, jak je v policejních zápisech uvedeno.

Předsedkyně senátu poté začala číst policejní výpověď obžalovaného pedagoga. „Líbí se mi a přitahují mě mladí chlapci, byť jsem nikdy neměl homosexuální styk," přečetla například z policejního protokolu. L. K. na policii také přiznal, že se se svými studenty vzájemně masíroval včetně intimních partií nebo že s nimi spal nahý.

„Bral jsem to tak, že mimo prostory školy je to všechno jinak," vypověděl dále detektivům. Uvedeného jednání se dopouštěl prý jen na chatě. Jeden ze studentů byl podle jeho výpovědi také „poměrně aktivní v intimnostech" a on tomu prý „podlehl". „Uvedené jednání připisuji své sexuální orientaci, kdy jsem si uvědomil, že mě přitahují dospívající chlapci. Po mém druhém rozvodu jsem již žádnou sexuální partnerku neměl," přečetla soudkyně slova obžalovaného pedagoga. Pokud by prý bylo možné nějaké sexuologické léčení, absolvoval by ho.

Jak stojí v obžalobě, L. K. se měl se svými žáky například sprchovat na školních výletech, jiné měl zase masírovat, a to včetně intimních partií.

Co říká znalecký posudek Ze znaleckého posudku z odvětví psychiatrie vyplývá, že obviněný L. K. netrpí duševní poruchou ani poruchou osobnosti, není závislý na alkoholu ani jiných návykových látkách. Netrpí žádnou sexuální deviací, jeho sexuální orientace je nevyhraněná. Jeho intelekt je nadprůměrný, má IQ 133. Výhled na resocializaci je „spíše příznivý“.

„Při společném sprchování (ředitel) požadoval, aby mu masturboval penis pod záminkou, že mu ukáže, jak se správně myje přirození, což poškozený prováděl cca 15 minut, neboť měl obavu, aby mu obviněný nezhoršil prospěch,“ zní například jedna z výpovědí studentů, které detektivové vyslechli.

Už před časem obžalovaný L. K. exkluzivně pro Zpravodajský web Českého rozhlasu uvedl, že se bude bránit. „Jsem připraven se u soudu očistit, důkazy na to mám," řekl s tím, že obvinění prozatím komentovat nebude.

Nicméně právě v obžalobě stojí, že znásilnění L. K. při výslechu na policii zcela popřel, prý se jedná o mstu.

„V uvedeném usnesení obžaloby (o zahájení trestního stíhání) jsou nesmysly a vykonstruovaná obvinění, nehodlám nic dalšího uvádět,“ řekl tehdy policistům. „O nějakých masážích a penisech není vůbec nic pravda,“ doplnil ještě.

Hana Mazancová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme