Znovuobjevená mučenka

13. červen 2013

V Číně byla po 14 letech znovuobjevena vzácná a krásně kvetoucí mučenka. Vědci navrhují, aby byla zařazena mezi kriticky ohrožené druhy.

Mučenky (Passiflora) jsou popínavé byliny či keře s nápadnými květy a velkými plody, z nichž některé jsou jedlé. Botanikové rozeznávají asi 530 druhů, které rostou v Jižní a Střední Americe i na jihu Severní Ameriky. Menší skupinu 24 druhů najdeme ve Starém světě. Zajímavé jsou čínské mučenky, mezi nimiž je mnoho endemických a obecně velmi vzácných druhů. Jedním z nich je mučenka Passiflora kwangtungensis, která nemá české jméno.

Typické jsou pro ni shluky bílo-zelených květů a hrozny kulovitých plodů. Passiflora kwangtungensis pochází z provincií Kuang-si, Kuang-tung a Ťiang-si, které leží na jihu Číny. V 70. a 80. letech minulého století se kvůli odlesnění krajiny stala velmi vzácnou a celých 14 let nebyl objeven žádný nový exemplář. Existovalo proto podezření, že druh vyhynul. Situaci změnil až nedávný objev malé izolované populace, která roste na nové lokalitě v provincii Chu-nan.

Molekulárně biologické zkoumání vzorků rostlin ukázalo, že Passiflora kwangtungensis je příbuzná mučenkám, které pocházejí z Indie, Nepálu a jihovýchodní Asie. Morfologicky je nejpodobnější mučence P. geminiflora z Indie a Nepálu a čínskému druhu P. henryi. Otázkou nyní je, jakou šanci má znovuobjevená mučenka na svoji další existenci. Během tří let bylo pozorováno jen 14 exemplářů. Dá se proto předpokládat, že jde o velmi malou a geneticky málo rozmanitou populaci, která je tím pádem velmi zranitelná.

Zdroj: ScienceDaily, PhytoKeys

autor: Tvůrčí skupina popularizace vědy
Spustit audio