Znovuobjevení římského přístavu

11. prosinec 2012
Monitor

Archeologům se podařilo potvrdit polohu antického přístavu Ostia, který kdysi zásoboval Řím obilím.

Podle antických textů založil přístavní město Ostii čtvrtý římský král Ancus Marcius. Účelem přístavu bylo chránit Řím před vpádem po Tibeře a zásobovat jej obilím a solí. Archeologické vykopávky ukázaly, že centrum města Ostie pochází ze 3. a 4. století př. n. l., ale přesnou polohu samotného přístavu se až dosud nepodařilo přesně určit. Výzkumy italských archeologů naznačovaly, že ležel severozápadně od města Ostia. Francouzko-italský tým nyní tuto polohu potvrdil geologickým průzkumem, který také ukázal, že přístav ležel na levém břehu ústí Tibery.

Vrtná jádra sedimentů odhalila, že vývoj přístavu měl tři hlavní fáze: Nejhlubší vrstva naznačuje, že moře zde bylo přítomno na počátku prvního tisíciletí před naším letopočtem. Střední vrstva bohatá na jílovité naplaveniny je typická pro přístavy. Mezi 2. a 4. stoletím před naším letopočtem, kdy probíhala stavba přístavu, mělo povodí Tibery hloubku asi 6,5 metru. To znamená, že v Ostii zřejmě nekotvily jen malé čluny, jak se soudilo, ale i větší námořní lodě s hlubším ponorem. Nejsvrchnější vrstvy s mohutnými říčními nánosy ukazují, jak přístav ztratil svou funkci.

Podepsal se na tom sled záplav mezi 2. stoletím př. n. l. a první čtvrtinou 1. století n. l. V tomto období byla hloubka v přístavu méně než jeden metr, což znemožnilo jakoukoli navigaci. Tato zjištění odpovídá i textu, jehož autorem je antický filosof Strabón a který uvádí, že přístav byl uzavřen kvůli nánosům sedimentů. Funkci Ostie pak převzal nový přístav Portus, který vznikl asi 3 kilometry severně od ústí Tibery.

Zdroj: CNRS

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio