Zobrazovací metoda pomocí magnetických částic? Bezpečná, rychlá, ale zatím jen pro potkany

15. únor 2017

Výzkum nemocí, testování kmenovými buňkami, zkoušení nových léků. Takové jsou hlavní obory činnosti Centra pokročilého preklinického zobrazování při 1. lékařské fakultě Univerzity Karlovy. To slouží vědcům z celého světa a nabízí nejmodernější technologie, včetně unikátní moderní zobrazovací metody, kterou v Magazínu Leonardo představil vedoucí centra Luděk Šefc.

„Máme unikátní soubor přístrojů, který umožňuje vidět dovnitř organismu našich klientů, kterými jsou zatím výhradně potkani,“ uvedl vědec.

Zatímco anatomické zobrazování jako je rentgen nebo magnetická rezonance ukazuje struktury uvnitř těla, tak funkční nebo také molekulární je založeno na tom, že vědci označí nějaké molekuly, a pak sledují jejich pohyb po organismu.

„A naše centrum má mnoho technologií, které umožňují tyto molekuly označit. My pak vidíme, jak se pohybují uvnitř těla a jak označí třeba místo nádoru,“ popsal Šefc.


Nejvíce očekávanou aplikací tohoto přístroje možnost opakovaných vyšetření bez negativních zdravotních dopadů. „Naše magnetické kontrasty jsou netoxické a v budoucnu umožní tato vyšetření s daleko menšími možnými vedlejšími následky pro člověka.“

Molekulárně-zobrazovacích metod je několik. „Některé z nich jsou založené na radioaktivních izotopech jako pozitronová emisní tomografie. Další radioaktivní metodou je tzv. SPECT, tedy jednofotonová výpočetní emisní tomografie.“

„Novinkou je ale zobrazování pomocí magnetických částic. Jednou z možností, jak označit buňky, molekuly a procesy, které pobíhají v organismu, je navázat na ně tzv. paramagnetické částice. Náš přístroj potom dokáže určit, ve kterém místě těla se tyto částice nacházejí,“ vysvětlil vedoucí.

Tato metoda je srovnatelná využitím s tomografickou metodou, ale je mnohem bezpečnější, protože nevyžaduje radioaktivní záření a je velmi rychlá. „Použité paramagnetické částice nejsou toxické na rozdíl od jodových kontrastů nebo radioizotopů.“

Problém je, že dosud neexistuje přístroj v lidské verzi. „U všech nových zobrazovacích technologií trvalo dlouho, než se dostaly do klinik.“

„První prototyp pro použití u člověka byl sestrojen, dělaly se pokusy, a ty vedly k dalším směrům, jak přístroj zlepšit. Bude ale trvat ještě řadu let, než bude možné tuto technologii pro člověka využít,“ konstatoval Luděk Šefc.

Spustit audio