ZOO Dvůr Králové darovala ryby Mořskému světu v Praze!

10. listopad 2016

Královédvorská ZOO byla pobouřena barbarským činem neznámého pachatele, který v lednu otrávil nádrž s rybami v Mořském světě. Nabídla kolegům ihned svou pomoc a darovala jim některé ryby ze svých chovů.

Otravu ryb v areálu Mořského světa v Praze odsoudili laici i odborná veřejnost. ZOO Dvůr Králové nabídla okamžitě svoji pomoc. Hlavní zoolog Pavel Moucha se obratem domluvil s kolegy v Praze a nabídl jim některé ryby z chovů královédvorské ZOO. K přemístění ryb došlo dnes, 16. dubna, po celkovém vyčištění a znovu napuštění nádrže v Praze.


Zatím jsme Mořskému světu darovali 13 velikých ryb. Jedná se o tropické ryby z Amazonie a z tropické Asie, jsou to druhy, které v nádrži žily a byly otráveny. Kolegové z Mořského světa si odvezli pět piraní plodožravých, pět vrubozobců pavích, jednoho sumce červenoocasého, jednoho čichavce obrovského a jednu baramundi. Odlov ryb nebyl jednoduchý, ryby váží od 15 - 20 kilogramů. Jsou to sice relativně běžné druhy, ale do současné velikosti dorůstaly 10 a více let“, sdělil Pavel Moucha.

Vedení Mořského světa si pomoci královédvorské ZOO velmi cení a moc za ní děkuje. Ryby jsme naložili do speciálních transportních beden a pojedeme do Prahy co nejrychleji, aby stres z převozu byl co nejmenší. Návštěvníci ryby ve veliké nádrži uvidí už zítra. Kromě celkové rekonstrukce nádrže jsme investovali také do nového bezpečnostního systému. Věříme, že u nás už bezbranným zvířatům nikdo zlý neublížířekl Jan Vokurka, výkonný technický ředitel Mořského světa, který si pro darované ryby osobně dojel.


Zvětšit mapu
autor: JMys
Spustit audio