ZOO Dvůr Králové dostala nejhezčí vánoční dárek!

5. prosinec 2013

V pondělí 2. prosince 2013 porodila samice žirafy Rothschildovy 250. mládě žirafy v historii ZOO Dvůr Králové nad Labem, což je nejvíce v jedné instituci na světě (mimo Afriku). Porod byl náročný, nakonec museli s příchodem mláděte na svět pomoci chovatelé. Mládě je samička a matka se o něj vzorně stará.

"Narození 250. mláděte žirafy je pro nás nejhezčím dárkem k vánocům", sdělil ředitel zoo Přemysl Rabas.

V ZOO Dvůr Králové se narodilo 250. mládě žirafy

250. mládě žirafy v Královédvorské ZOO se narodilo právě v roce, kdy si ZOO připomínala nedožitých 85 let ředitele Josefa Vágnera, který přivezl první žirafy ve svých legendárních transportech. Od roku 1969 do roku 1972 dovezl neuvěřitelných 106 žiraf ve třech poddruzích. První mládě žirafy v ZOO Dvůr Králové se narodilo 21. 1. 1972. Byl to sameček žirafy Rothschildovy a dostal jméno Pepík. Od té doby se zde narodilo 90 žiraf síťovaných a 160 žiraf Rothschildových, celkem 250 mláďat. Stejně unikátní je celkový současný počet žiraf chovaných v Královédvorské zoo: 18 Rothschildových a 15 síťovaných, celkem 33 žiraf.

V ZOO Dvůr Králové se narodilo 250. mládě žirafy

O fázích porodu byl průběžně informován i budoucí kmotr mláděte herec Petr Čtvrtníček. Na mládě se moc těšil a prožíval dramatický porod společně s pracovníky zoo. Zprávu o úspěšném zakončení komentoval mohutným: "hurrrá". Známý herec byl osloven, ještě před porodem mláděte, vzhledem ke svému jménu: 250. žirafa = čtvrtina tisíce. S radostí tuto nabídku přijal a k mláděti se už teď hrdě hlásí. Brzy se na ně přijede podívat, protože křtiny se uskuteční na jaře příštího roku.

Blížící se porod 250. mláděte žirafy v historii ZOO Dvůr Králové předpokládali chovatelé během prosince. Předposlední 249. mládě, sameček žirafy síťované Tafiti, se narodil 12. listopadu bez komplikací, stejně jako ostatních sedm letošních mláďat. Narození 250. mláděte bylo ale dramatické a nebýt zkušenosti chovatelů, tak by se zřejmě v pondělí vůbec nenarodilo.

Samice Jenifer začala rodit ráno v půl osmé. Porod však probíhal nečekaně pomalu a bohužel záhy bylo zřejmé, že mládě se nachází v obávané zadní poloze. Samice, přes veškerou svoji snahu, nebyla schopná mládě sama porodit. Chovatelé a veterinární lékař, kteří průběh porodu sledovali, začali před polednem uvažovat o případné anestezii vyčerpané matky. Uspání by ale mohlo ohrozit její život a život mláděte také, popř. skončit umělým odchovem mláděte.

Nakonec se zkušený tým ve složení ošetřovatel M. Syrůček, zoologové Luděk Čulík, Jiří Hrubý a veterinární lékař Lukáš Pavlačík pokusili ještě o jeden zákrok. U boxu samice zůstali jenom J. Čulík a M. Syrůček (ty zná Jenifer nejvíce) a po několika pokusech se jim podařilo přes čouhající kopýtka mláděte přehodit připravené smyčky lan. V ten moment vyběhli ze zázemí L. Pavlačík a J. Hrubý a společnými silami se jim podařilo v 12:20 hodin mládě vytáhnout z rodidel matky.

Zvláště tato fáze vybavení je velmi obtížná, protože lana jsou vedena pouze mezerami ve stání. Mládě nesmí být vytaženo vodorovně, ale šikmo, jako při normálním průběhu porodu, a musí dopadnout blízko dveří do stáje, aby se pootevřenými dveřmi dala sundat lana. Přímo do boxu k matce se vstoupit nedá, je v tuto chvíli životu nebezpečná. Mládě se po dopadu na zem normálně nadechlo a jenom škvírou mezi dveřmi mu byla sundaná lana z kopýtek. V tuto chvíli si mohli všichni pomalu oddechnout.


„Mládě porodila samice Jenifer (narozená v ZOO Dvůr Králové) ve věku šesti let a deseti měsíců, je to její druhý potomek. Otcem se stal již po dvacáté šesté samec Tommy (pochází ze Zoo Rhenen). Malá samička je zdravá. V 15,05 se poprvé postavila na nohy a v 16,05 se poprvé napila mléka. V letošním roce se nám narodilo celkem devět mláďat žiraf, pět Rothschildových a čtyři síťované," uvedl zoolog Bc. Luděk Čulík.


Zvětšit mapu
autor: JMys
Spustit audio