ZOO Hluboká množí mravence. Lidem představí několik druhů

11. září 2016

ZOO Hluboká se v těchto dnech zaměřuje na chov mravenců. Sedm druhů mravenců se společně s termity už na podzim objeví v nové expozici. Návštěvníci uvidí několik způsobů, jak tato dokonale organizovaná společenství fungují.

„Tady jsou tropičtí mravenci z jižní Ameriky,“ ukazuje zástupce ředitele Roman Kössl a odkrývá malé skleněné víčko z dočasného příbytku tropických mravenců. Příbytek je ze sádry a říká se mu formikárium. Typickému mraveništi, které známe z přírody, se podobá jen vzdáleně.

Podmínky pro život mravenců musí být ale stejné jako v jejich přirozeném prostředí, což není úplně jednoduché. „Základem je určitá vlhkost, především v hnízdě. Druhou důležitou věcí je teplota. Tropičtí mravenci potřebují teplotu kolem 25 stupňů, na druhou stranu zase mravenci z našich zeměpisných šířek potřebují ochlazení v zimních měsících, aby kolonie prosperovala a odpočinula si,“ vysvětluje Roman Kössl.

K tomu, aby vznikla kolonie mravenců, je zapotřebí královna. „Královna zajišťuje obnovu dělníků, neustále klade vajíčka, o která se dělníci potom starají,“ připomíná zástupce ředitele ZOO.

Mravence tu chovají v nezakrytých nádobách, ve kterých je ale téměř neviditelná bariéra. „Je to vrstvička oleje máznutá po obvodu nádoby. To mravenci nedokáží překonat,“ prozrazuje Roman Kössl.

Mravenci patří ke společenstvím, která mají jednu z nejdokonalejších organizací. V kolonii jich může být jen několik, ale i milióny. Jednotlivé druhy se liší také tím, jak získávají potravu. Několik příkladů uvidí návštěvníci i v nové expozici.

Pracovníci hlubocké ZOO budou postupně expozici věnovanou mravencům doplňovat, ale návštěvníci se mohou už na několik prvních druhů podívat letos v říjnu.

Spustit audio