Zoo Liberec: Mládě takina čínského a nyaly nížinné

16. duben 2013

V liberecké zoo mají velký důvod k radosti. V minulých dnech se tu narodila mláďata jak u vzácných takinů čínských, tak u nyaly nížinné.

První letošní mládě vzácného takina čínského (Budorcas taxicolor bedfordi) se narodilo v sobotu 13. dubna a dnes už je k vidění ve venkovní expozici. Matkou malého samečka je samice Bára (*2006), otcem Adam (*2001). Takiny čínské chová v Evropě pouze Zoo Liberec, zvířata z této zoo je ale možné vidět ještě i v Zoo Berlín, Bojnici a Chomutově. Ve všech případech jde jen o deponace, tj. zápůjčky. Zoo Liberec získala vzácné sudokopytníky se zlatavou srstí v roce 2002 ze Zoo Peking. Od té doby se pod Ještědem narodilo už 14 mláďat (včetně nejnovějšího přírůstku), další minimálně dvě se letos ještě narodí. Jako svébytný druh byl takin objeven a popsán teprve v roce 1950.

Nyala nížinná

Do venkovní expozice v pondělí poprvé vyběhla i dvě mláďata nyaly nížinné (Tragelaphus angasii), jihoafrické antilopky, která se narodila 13., resp. 21. března samicím Ijabě a Trize. Pro Zoo Liberec jde o mimořádnou událost, protože obě antilopky jsou prvními, které se zde podařilo úspěšně odchovat. V loňském roce se sice také narodila dvě mláďata, obě se ale ukázala jako neživotaschopná. Letošní přírůstky by ale už měly mít kritické dny za sebou. Nyaly nížinné chová Zoo Liberec teprve od roku 2010, v letošním roce k nim do expozice v rámci kosmopolitizace přibudou dva zoborožci kaferští, velcí černí ptáci, kteří mohou dorůstat do výšky až 1,5 metru.

autor: ZOO Liberec
Spustit audio