ZOO na Filipínách? Postavili ho Češi pro ohrožené druhy zvířat

7. listopad 2013

Na Filipínách vyrostla zoologická zahrada. Postavili jí tam Češi, s podporou zoologické zahrady v Liberci. Chovají tam běžná zvířata a díky provozu zahrady mají také peníze na to, aby mohli podpořit vysoce ohrožené druhy, kterých je na Filipínách vůbec největší koncentrace na světě.

„Snažíme se využít lidi, kteří mají politickou a finanční moc v dané zemi...“ popisuje způsob financování zoologické zahrady Pavel Hospodářský, který se o vzácné živočichy na Filipínách stará.

Podpora ohrožených druhů totiž není levnou záležitostí a vlivní lidé tak jsou jediní, kdo může jejich záchranu prosadit.

„My jsme vybudovali záchovné centrum, které se snaží udržet populaci těch nejvzácnějších zvířat naší planety, aby byla schopná přežít do doby, než jim najdeme prostor v přírodě, který jim bude vyhovovat,“ vysvětluje Pavel Hospodářský.

Nejdůležitějším zvířetem, které Češi na Filipínách zachraňují, je pták Talarak, jehož jméno nese celá nadace. Jde o Zoborožce Waldenova, který je nejohroženějším zoborožcem na světě.

Před 10 lety se jeho populace odhadovala na 30-40 párů, v současnosti jde o 200 párů a je prakticky vyhuben na sedmi z osmi ostrovů, kde se předtím vyskytoval.

Prase visajanské

„Dalšími ohroženými druhy, které chráníme, je jeden z nejohroženějších jelenů světa – sambar skvrnitý, prase visajánské, holub negroský, několik druhů papoušků a malých savců...“ vypočítává chráněnce nadace Talarak Pavel Hospodářský.

autor: sas
Spustit audio