Zoo Ostrava: Smokeman zasahuje na podporu čistého ovzduší

28. srpen 2012

Na poslední prázdninovou neděli připravila ostravská zoologická zahrada ve spolupráci s Výzkumným energetickým centrem Vysoké školy báňské – Technické univerzity speciální program pro děti i dospělé. Již podruhé bude v areálu zoo zasahovat Smokeman!

Smokeman se narodil na zkušebně Výzkumného energetického centra. Jeho životním posláním je zmenšovat kouř z našich komínů a napomáhat tak čistotě ovzduší. Vzhledem k nadcházející topné sezoně je tato otázka opět velmi aktuální. Do zoo přijede Smokeman se svou pojízdnou kotelnou a laboratoří, aby zájemcům názorně přiblížil, jak správně spalovat v lokálních topeništích. Dospělí se budou moci seznámit s tím, jak si stanovit účinnost domácího spalovacího zařízení, nebo jak ovlivnit to, co vychází z našich komínů. Seznámí se se základními typy konstrukcí spalovacích zařízení, ale také s tím, jak kotel, kamna a krby správně provozovat a jak se o ně správně starat.

Ani děti se během praktických ukázek nudit nebudou. Pro ně je připravena řada zajímavých úkolů. Zúčastní se měření a zjištění, kolikrát horší je spalování odpadů oproti spalování suchého dřeva. Oblíbeným pokusem dětí je také vytvoření inverze v akváriu, či měření teploty plamene pomocí termočlánku nebo termokamery. Pro odvážné děti je připraveno rozdělávání ohně pomocí křesadla.

Akce se uskuteční v neděli 2. září od 10 do 16 hod. Prezentace problematiky správného topení v lokálních topeništích je součástí projektu, jehož realizaci podpořil Moravskoslezský

autor: Zoo Ostrava
Spustit audio