Zoo Ostrava získala dalšího Bílého slona za mimořádný chovatelský úspěch

27. květen 2013

Ve středu 22. května proběhlo v Kapucínském klášteře ve Fulneku slavnostní předávání výročních cen soutěže o Odchov a stavbu roku v českých a slovenských zoologických zahradách - Bílý slon 2012.

Soutěž se koná již od roku 1994 pod záštitou sdružení Česká ZOO. Tentokrát se do soutěže přihlásilo 16 zoo sdružených v Unii českých a slovenských zoologických zahrad se 47 významnými odchovy. Ostravská zoo získala v silné „konkurenci“ hned dvě prvenství a jedno druhé místo.

Zoo Ostrava se do soutěže přihlásila se čtyřmi odchovy. U všech mláďat se jednalo o ostravské prvoodchovy.

Kategorie Savci

- Mládě damana stromového, tajuplného nočního tvora z Afriky (prvoodchov i v rámci Unie českých a slovenských zoo, UCSZOO, pravděpodobně i v rámci Evropské asociace zoologických zahrad a akvárií, EAZA)
- Mládě krysy největší, která se vyskytuje pouze na Filipínách

Kategorie Ostatní

Mládě damana stromového

- Čtyři mláďata želvy krátkokrčky novoguinejské (prvoodchov i v rámci UCSZOO)
- Čtyři mláďata nejdelšího varana světa varana papuánského (prvoodchov i v rámci UCSZOO a pravděpodobně i EAZA)

Podrobnosti o unikátnosti všech přihlášených druhů najdete zde.

Nejúspěšnějším ostravským odchovem se stal odchov varana papuánského, za kterého pracovníci zoo získali v dané kategorii 1. místo. Mezi savci se pak na 2. místě umístil odchov damana stromového.

Dále byly oceněny nově vzniklé, příp. rekonstruované stavby v zoologických zahradách. Zoo Ostrava se do soutěže přihlásila se třemi stavbami - voliéry orlů mořských a orlů skalních (nová stavba), Pavilon Tanganika (rekonstrukce) a Pavilon Papua (rekonstrukce). Právě přestavba pavilonu Papua získala první místo mezi rekonstrukcemi získala přestavba pavilonu Papua. Toto ocenění nás těší o to více, že právě v této expozici se podařily oba výše zmíněné odchovy plazů. Tím se potvrdilo, že podmínky pro náročný chov této skupiny zvířat byly vytvořeny správně.

autor: Zoo Ostrava
Spustit audio