Zoo Praha oslaví 82. výročí svého založení

24. září 2013

Jubilejní slavnost, která připomene 50 let chovu goril, se uskuteční v sobotu 28. září 2013.

Zoo Praha se během dvaaosmdesáti let své existence stala domovem stovek mimořádných a kriticky ohrožených druhů. Jedním z těch nejznámějších jsou gorily nížinné, které zoo chová již 50 let a významně se podílí i na jejich záchraně ve volné přírodě. V průběhu slavnosti si návštěvníci budou moci připomenout příchod prvního samce Titana, následovaného o rok později samicí Nigrou, ale i další historické zajímavosti.

V 11 hodin přivítá ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek návštěvníky z pódia umístěného uprostřed autentického afrického tržiště plného dárků, dobrot a dalších drobností. Část výtěžku z prodeje zboží z tohoto unikátního tržiště bude použita na výstavbu nového pavilonu goril v horní části zoologické zahrady.

Gorilí samec Assumbo žil v původním Pavilonu opic do roku 1999, pak se stěhoval do Německa

Dopolední program vyvrcholí vystoupením Jiřího Korna a jeho skupiny 4TET, na které naváže křest in situ kalendáře Zoo Praha na rok 2014. V něm pražská zoo představuje své hlavní projekty na záchranu ohrožených druhů živočichů ve volné přírodě.

V rámci programu bude také slavnostně otevřena výstava připomínající 50 let chovu goril nížinných v Praze.

Titan byl vůbec první gorilou v Praze i celém Československu

Mimořádná komentovaná setkání v Pavilonu goril nakonec ve 13, 15 a 17 hodin představí současnou skupinu goril vedenou samcem Richardem.

autor: Zoo Praha
Spustit audio