Zoo v Táboře skončí, do konce roku chce prodat zvířata

Zoologická zahrada v Táboře k 1. lednu ukončí provoz. Její majitel Libor Hrubý žádal město o půjčku na mzdy pro zaměstnance, ale městská rada doporučila zastupitelstvu, aby tento krok neschválilo. Zoologická zahrada tak hodlá v následujících dnech prodat zvířata. Společnost, které areál zoo patří, je už delší dobu v insolvenci. Zoo chová zhruba 80 druhů zvířat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Puma jihoamerická je právem chloubou Zoo Tábor-Větrovy

Puma jihoamerická je právem chloubou Zoo Tábor-Větrovy | Foto: Zoologická zahrada Tábor – Větrovy

"Jde mi o to, aby zvířata byla zabezpečena, aby nedošlo k žádnému jejich týrání. My jsme na tu celou situaci upozorňovali rok, ale rada města rozhodla tak, že by zasáhla až v momentě, kdy budou zvířata týrána. A to já nedopustím," řekl Hrubý.

Uvedl, že se bude snažit prodat zvířata do zahraničí. Dodal, že nechce, aby skončila v rukou překupníků, proto bude při prodeji preferovat zájemce ze zoologických zahrad a různých parků.

"Náš areál ve Větrovech bude v provozu do 31. prosince. Víc v budoucnosti už nemám chuť v Táboře podnikat," řekl.

Areál Zoo Tábor-Větrovy zahrnuje asi 20 hektarů plochy | Foto: Zoologická zahrada Tábor – Větrovy

Hrubý před časem požádal město o téměř pět milionů korun na podporu zaměstnanců v zoo. Rada však na svém posledním zasedání rozhodla, že zastupitelstvu doporučí, aby půjčku neschválilo.

"Myslím si, že to je úplně jasné. Nikdo si nedovolí dávat peníze do společnosti, která je v úpadku a v insolvenčním řízení," řekl starosta Jiří Fišer (Tábor 2020).

"Zlomový okamžik, který může nastat, je skutečně výkon státní veterinární správy. Pokud by zvířata od 1. ledna nedostávala krmení, pak musí veterinární správa zakročit a nařídit městu, aby zajistilo náhradní péči," uvedl.

Medvědi hnědí mají v táborské zoo jeden z nejhezčích výběhů. Užívat si v něm mohou i šplhání po stromech | Foto: Zoologická zahrada Tábor – Větrovy

Starosta se obává toho, že se zoologické zahradě nepodaří do konce roku všechna zvířata prodat a pak by mohl nastat zmiňovaný scénář. "V žádném případě nedopustíme, aby zvířata nedostávala krmení a byla týraná," řekl Hrubý.

Zoologická zahrada několik měsíců dluží řadě subjektů peníze. Hrubý uvedl, že za současnou situací stojí chybná rozhodnutí stavebních úřadů v Táboře a na jihočeském krajském úřadě, které odmítly zoo schválit dodatečné stavební povolení. Městu i kraji chtěl Hrubý letos na jaře areál ve Větrově prodat. Zastupitelé kraje i Tábora však tuto nabídku odmítli.

O Hrubého se zajímá policie. Podle informací ČTK je právě on podnikatelem z Táborska, jenž podle kriminalistů podvedl stavební firmu o 46 milionů korun. Za peníze, které údajně nezaplatil, si nechal postavit ranč a zoo.

Unikátní exemplář klokana-albína si můžete prohlédnout v nejmladší české zoo kousek od Tábora | Foto: Zoologická zahrada Tábor – Větrovy

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme