Zpravodajský kanál TA3 odstartoval v HD verzi, chystají se změny satelitní distribuce

8. prosinec 2016

O tom, zdali stanice nabídne nativní obsah ve vysokém rozlišení, případně půjde prozatím pouze o přepočet do HD, pochopitelně záleží na jejím provozovateli.

Slovenská zpravodajská televize TA3 je od dnešního dne dostupná na družici Astra 3B, satelitní pozice 23,5 stupně východně, ve vysokém rozlišení obrazu (HDTV). Program se vysílá v rámci multiplexu telekomunikační firmy Towercom. TA3 HD je šířena nadále volně, tedy bez nutnosti použití jakékoliv dekódovací karty. Zařazení tohoto programu souvisí se změnami, které již několik měsíců na satelitu Astra 3B probíhají.

31. prosince dojde k ukončení provozu satelitního multiplexu na frekvenci 11836/H, kde jsou šířeny stanice ve standardním rozlišení. Všechny kanály, které obsahuje, už jsou v tuto chvíli dostupné na družici Astra 3B ve vysoké kvalitě obrazu. O své oblíbené programy tedy diváci nepřijdou. TA3 už je v krátké době druhý neplacený program, který je na tomto satelitu dostupný v HD. Nedávno se zde objevila i TV Osem. Zdali programy budou skutečně vysílat v nativním HD formátu, nebo půjde pouze o přepočítanou verzi, je pochopitelně na samotných televizích, jak webu Digitální rádio potvrdil i manažer Towercomu Michal Šuran.

Parametry příjmu: Astra 3B (23,5 stupně východně), 12363/V, SR 29500, FEC 3/4, norma DVB-S2/8PSK, kódování žádné (FTA)

autor: lukpo
Spustit audio