Zprávy ze světa náboženství

24. leden 2015

Návrat čtyř obrazů do vlastnictví olomouckého arcibiskupství, odsouzení egyptského mladíka za urážku islámu a výzva papeže Františka k jednotě.

Do vlastnictví olomouckého arcibiskupství se vrátili čtyři obrazy, které do roku 1948 tvořily součást sbírek olomouckého arcibiskupa Prečana a po zabavení komunistickým režimem byly v majetku státních institucí. Všechny čtyři obrazy byly dosud umístěny v Muzeu umění Olomouc. Tam ale i nadále zůstanou. Arcibiskupství je muzeu bude nadále bezplatně zapůjčovat. Navrácené olejomalby pocházejí ze 17. a 18. století.

Na tři roky odsoudil egyptský soud jedenadvacetiletého studenta za urážku islámu a za to, že na svůj Facebook napsal, že nevěří v Boha. Podle agentury AFP proti chlapci svědčil i jeho vlastní otec. Mladík byl propuštěn na kauci do odvolacího soudu. Ten je naplánován na 9. března. Egyptská ústava zaručuje náboženskou svobodu stoupencům islámu, křesťanství a židovství. Lidé, kteří tato vyznání kritizují, mohou být obviněni z opovrhování náboženstvím. „Ateisté jsou jednou z nejméně chráněných egyptských menšin, i když ústava údajně zaručuje svobodu vyznání a projevu," komentuje situaci Sarah Leah Whitson z Human Rights Watch.

„Kéž jsou katolíci a luteráni společně svědky milosrdenství v dnešní společnosti“ – to je přání papeže Františka, s nímž pozdravil finskou ekumenickou delegaci. Ta přijela do Říma na pouť na svátek svatého Jindřicha, patrona Švédska a Finska. Do Vatikánu míří pravidelně v rámci právě končícího Týdne modliteb za jednotu křesťanů.

Spustit audio