Ztratili jste něco? Nepanikařte, je tu aplikace Doon't Panic

25. leden 2016

Pokud jste někdy ztratili něco cenného, ať už to byla věc nebo třeba domácí mazlíček, měli jste dosud možnost vyhledat ztráty a nálezy nebo třeba vyvěsit letáky na ulici. V dnešní době mohou pomáhat také technologie. Řešení se snaží nalézt autorka aplikace Doon't Panic Helena Davidová.

„Aplikace je specifická v tom, že když si jí stáhnete, tak si nastavíte okruh v metrech, kde jste ochotni komukoli pomoci,“ uvedla v Magazínu Leonardo programátorka.

Totéž platí i v případě, že vy něco ztratíte. „Opět si nastavujete okruh v metrech, a tím maximalizujete pravděpodobnost nálezu.“

Aplikace je ke stažení zdarma pro telefony s operačním systémem Android a iOS. Odkaz ke ztraceným zvířatům, které v logu aplikace představují dvě písmena „o“ ve slově „Doon't“, symbolizují oči na hlavě malého kotěte.

„Před mnoha lety jsem zachránila život bílému koťátku, ale po šesti měsících se mi ztratila. Po dlouhém hledání jsme to vzdali, ale pak jsme se doslechli, že se někde objevila bílá kočka, zkontaktovali jsme se, a znova jsme si ji našla. Tak vím, že jsou lidé, kteří si dokážou mezi sebou posílat informace, a kteří za tím nehledají zisk.“

Čtěte také

Pokud tedy ztratíte například klobouk, stáhnete si aplikaci, nastavíte si okruh v meterech, kde jste ho ztratili, aplikace sama určí vaši pozici, vyberete kategorii, v tomto případě oblečení, a odešlete.

„Všem uživatelům ve zvoleném okruhu se ukáže, že jste ztratil klobouk. Protože chci ochránit i bezpečnost všech uživatelů, tak ten kdo klobouk najde, vám pošle zpět bezpečnostní otázku, například detail, který o věci znáte jen vy sám, a pouze pokud správně odpovíte, aplikace vás spojí a můžete se domluvit na předání věci.“

Další funkcí je funkce nálezu. „Když něco najdete, často se ozvou lidé, kteří by chtěli zkusit se o předmět přihlásit. Takže když něco naleznete, zpráva o nálezu nezobrazí všem, ale pouze pokud ve stejném okruhu a kategorii v tu dobu někdo zadal ztrátu, aplikace vás propojí,“ vysvětlila Davidová.

Na rozdíl od sociálních sítí, které jsou zahlceny posty, aplikace umožňuje přímou a okamžitou interakci mezi lidmi, kteří si potřebují a jsou ochotní si pomoci.

Funkčnost aplikace je samozřejmě závislá na hustotě sítě, tedy počtu osob se staženou aplikací v telefonu, která zatím není moc vysoká. Autorka se ale úspěšně pokouší aplikaci propagovat.

„Drtivá většina lidí se mě ptá, kde je byznys plán, ale já bych rád zdůraznila, že v tomto případě opravdu nejde o byznys. Z lidských životů, prožívání a preferencí se stala komodita se kterou obchoduje reklamní průmysl, a já hluboce cítím, že je potřeba vytvořit tomu nějaký protipól, a tím je tato aplikace,“ shrnula Helena Davidová.

autoři: oci , Dalibor Zíta
Spustit audio