Zubři hlasují

12. leden 2016

Zubří stádo se na směru přesunů v terénu domlouvá způsobem, který nápadně připomíná fungování demokratických lidských společenstev. Prosazuje se názor většiny.

Kdo je pro a kdo je proti? Tahle otázka zaznívá při nejrůznějších příležitostech a konečné rozhodnutí se přiklání k názoru většiny. Francouzská ekoložka Amandine Ramosová studovala život zubřího stáda v přírodní rezervaci Monts d´Azur nedaleko jihofrancouzského města Nice.

Rezervace sloužila historicky jako lovecká obora. Dnes jsou do ní vysazeny velké druhy savců, kteří z evropské přírody na mnoha místech vymizeli. V rezervaci žijí kromě zubrů i koně Převalského, kamzíci či jeleni. Zubři sem byli dovezeni ve dvou malých stádech z polského Bialowiežského pralesa.

Výsledky několikaměsíčního sledování zubřího stáda publikované ve vědeckém časopise Animal Behaviour dokazují, že rozhodování o společném pohybu zvířat podléhá jakési formě veřejného hlasování. Každý člen stáda dává najevo preferovaný směr přesunu natočením těla.

Pokud by například zvíře dalo přednost pastvě, natáčí se hlavou směrem k travnatému palouku. Pokud by upřednostnilo uhašení žízně u potoka, obrací se hlavou k vodě. Pokud se první zvíře ze stáda pohne směrem, kterému dává přednost většina, ostatní zvířata je následují. Včetně těch, která původně chtěla jít někam jinam.

Pokud ale první člen stáda vykročí směrem upřednostňovaným menšinou, následují ho jen ti, kteří „hlasovali“ pro tuto možnost. Ostatní zubři zůstanou na místě a stádo se tak může na přechodnou dobu rozdělit. Podnět k pohybu může vyjít od kteréhokoli člena stáda. Největší počet následovatelů mívají dospělé samice. Na přesunu „odhlasovaným“ směrem vede stádo zvíře, které dalo jako první impuls k pohybu.

Logo

Amandine Ramosová a její spolupracovníci předpokládají, že pochopením pravidel, jimiž se řídí pohyb zubřího stáda, se usnadní kontrola nad migracemi zubrů rezervací a jejím okolím. Zubři někdy pronikají na pole a páchají tam citelné škody na úrodě. Vědci plánují, že by některým zubrům navlékli obojek, jehož prostřednictvím by mohla zvířata dostávat slabé elektrické šoky. Nepříjemný podnět by pak mohl zubry přesvědčit, aby se vzdali původního záměru vydat se do polí.

Praktiku, kterou bychom mohli označit za manipulaci s volebním výsledkem, je v tomto případě třeba tolerovat, protože slouží zubrům ku prospěchu.

autor: Jaroslav Petr
Spustit audio