Zuzana Slavíková se herečkou stát nechtěla, když to ale máte v genech...

Herectví bylo Zuzaně Slavíkové předurčeno, ačkoli, jak sama říká, o něm nikdy neuvažovala. Pochází totiž z herecké rodiny. Její rodiče hráli na scéně Jihočeského divadla v Českých Budějovicích. Odtud se rodina přestěhovala do Brna, kde malá Zuzanka okusila prkna, která znamenají svět po boku svých rodičů. V 10 letech si poprvé zahrála v televizní pohádce O Matyšce z větrného mlýna.

„Jako malá jsem chtěla být, jako většina holčiček, psí doktorka. Opravdu přímo psí, žádná zvířecí doktorka. Ale protože mé studijní výsledky nebyly zrovna ideální, tak jsem od toho ustoupila,“ říká Zuzana Slavíková.

Po maturitě chtěla původně studovat práva. Přijímací zkoušky sice udělala, ale nevzali ji pro velký počet uchazečů, což byl pro ni první životní šok. Začala proto pracovat v brněnském studiu Československého rozhlasu jako magnetofonistka osmistopého magnetofonu a asistentka režie na činoherním oddělení. A co jí práce v rozhlase dala? „Asi jsem dospěla. Ať chcete nebo ne, tak jsem se v osmnácti dostala mezi dospělé lidi. Musela jsem třeba začít pravidelně chodit do práce. Nebylo to jako ve škole, kde když se mi nechtělo, tak jsem prostě nešla a rodiče mi napsali omluvenku.“

V roce 1986 se dostala na brněnskou JAMU (obor syntetických divadelních žánrů), kterou absolvovala rolí Taťány v činoherní inscenaci Puškin – Oněgin. Poté nastoupila do angažmá v tehdejším Státním divadle v Brně (dnes Národní divadlo v Brně), kde pak působila sedmnáct let. Postupem doby začala dostávat velké role (Maryša, Romeo a Julie, Lucerna), ale ona sama se nebránila ani těm malým.

Patrik Rozehnal a Zuzana Slavíková

Přelomem v její kariéře byl rok 2002. Z herečky v oblastním divadle se stala přes noc hvězda, kterou znaly miliony diváků. Zuzana Slavíková přijala nabídku na roli drsné moderátorky vědomostní soutěže Nejslabší, máte padáka! nejsledovanější komerční televize, televize NOVA.

„Když jsem se před Vánocemi dozvěděla, že jsem vyhrála ten konkurz, tak jsem se rozbrečela. Já do Prahy totiž vůbec nechtěla a z té práce jsem vlastně měla strach. Nakonec jsem ale to natáčení měla ráda. Kolikrát se mi stalo, že za mnou přišli soutěžící a chtěli, abych na ně byla ostřejší,“ vzpomíná.

Ačkoli její kořeny byly v Brně, tak se v roce 2007 rozhodla přestěhovat do Prahy, kde získala angažmá v Divadle pod Palmovkou, kde působí doposud. Jako hostující herečka se ale ráda vrací i na svou původní domovskou scénu v Brně.

autor: Stanislav Zdílna
Spustit audio