Zvíře není věc

14. říjen 2015
Právní poradna

Zvířata jsou stejně jako člověk živými tvory, schopnými pociťovat bolest a utrpení. Zasluhují si proto pozornost, péči a ochranu.

Nový občanský zákoník odlišuje zvířata od věcí. Zakazuje jejich týrání a chov v nevhodných podmínkách. Jak to vypadá v praxi?

„Dobrý den, sousedi mají psa uvázaného na řetězu. Nepouštějí ho vůbec, občas mu tam hodí nějaké žrádlo. Pes se válí ve výkalech, pořád štěká. Říkali jsme jim, ať ho pustí na zahradu, nechtějí. Co máme dělat?“ ptala se v Právní poradně Českého rozhlasu Olomouc naše posluchačka.

JUDr. Leoš Vyhnánek jí poradil, ať se obrátí na obecní úřad, který upozorní příslušnou krajskou veterinární zprávu. Její pracovníci mohou vstupovat do objektů, vyžadovat od chovatelů doklady a pořizovat si na místě dokumentaci.

Za týrání zvířat se považuje nejen chov v nevyhovujících podmínkách, ale třeba také omezování jejich výživy, opuštění zvířete nebo jeho týrání či usmrcení.

„Na zvířata by ale naopak měli jejich majitelé dohlížet. Psi nemůžou bez dozoru běhat po vesnici a určitě je nemůžeme nechat na volno v honitbě. Mně když psi utečou z baráku na pole a k lesu, tak vím, že je to moje chyba,“ řekla naše další posluchačka.

Což vzápětí potvrdil člen myslivecké stráže, který viděl na vlastní oči, jak bulteriér rozsápal muflona. Oslovil proto majitele, který mu místo omluvy ještě vyhrožoval trestním oznámením.

Jakýkoli problém máte, vždy se obraťte na právníka. Nebo na Právní poradnu Českého rozhlasu Olomouc.

autor: voj
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.