Zvuk staré Paříže zachránila Amélie z Montmartru a fotbalista Arsenalu

Zvuk akordeonu k Francii, ale především k Paříži prostě patří. V zemi i přesto funguje už pouze jediný závod, kde se akordeony vyrábějí. Najdete ho v Tulle ve střední Francii. I jemu hrozil před časem krach, ale před zánikem ho svou štědrou investicí zachránil jeden známý fotbalista.

Pierre pracuje v nejstarším závodě na výrobu akordeonů ve Francii už dvaatřicet let. Nejdřív mi hraje na ukázku pár melodií a pak začne opravovat tlačítka uspořádaná do dvou až šesti řad.

Zkouší různé tóny, a když se mu něco nezdá, snaží se zjistit, kde je chyba. Je přesvědčen, že pokud nástroji chcete opravdu porozumět, musíte ho také dokonale ovládat.

Čtěte také

Akordeon oživila Amélie

Než se vydám do dílny, kde pracuje asi dvacet zaměstnanců, mířím přímo k řediteli závodu Richardu Brandaovi. Vysvětluje mi, že akordeony se tady na předměstí Tulle vyrábějí už od roku 1919. A protože závod je žijící historická památka, může se i veřejnost přijít podívat, jak se akordeon vyrábí.

Pierre pracuje v nejstarším závodě na výrobu akordeonů ve Francii už dvaatřicet let

Richard mi vypráví o historii tohoto nástroje, jehož výroba začala procházet od 50. let krizí. Počet příznivců akordeonů postupně klesal. Obrat přišel až s počátkem nového tisíciletí a Richard se nijak netají tím, že to bylo i díky slavné Amélii z Montmartu.

Akordeon, nebo haromonika?

Známý film se líbil i Anne, která mě poté provází budovou a ukazuje mi tři hlavní sály, kde se akordeon vyrábí. Sama se na něj také naučila hrát, aby lépe pochopila, na čem je vlastně tento nástroj založen.

Vysvětluje mi, že má dvě části – diskantovou a basovou, které jsou spojeny měchem. Rozdíl mezi harmonikou a akordeonem podle jejího vyprávění spočívá v tom, že u harmoniky je výška tónu závislá na pohybu měchu, zatímco u akordeonu to tak není.

Čtěte také

Později se k nám znovu připojuje ředitel a spolu s Anne mi ukazují různé druhy akordeonu. Primárně se prodávají ve Francii, ale objednávky prý přicházejí i z Belgie, Německa nebo Spojených států.

Zachránce z Arsenalu

Ještě před třemi lety byl tento závod na zavření. Podle ředitele tu dnes už existenční potíže nemají. Kontrolu nad výrobou má desítka akcionářů. Anne mi chvíli poté prozrazuje, že závod před krachem zachránil fotbalista Laurent Koscielny, hráč Arsenalu, který z Tulle pochází.

Akordeony z Tulle putují především do Francie, ale také do Belgie, USA nebo Německa

Na přání svého otce poskytl závodu 600 tisíc eur, a tím výrobu v podstatě zachránil. S akordeonem ho podle Anne nespojuje nic než to, že v regionu vyrůstal, a prostě chtěl pomoci.

Kdyby mě provázel muž, tak by jistě poznamenal, že na tom není nic divného, protože fotbalisté ve fotbalovém slangu hrají hlavně na housle.

autor: jšm
Spustit audio