Alexandre Dumas ml.: Dáma s kaméliemi. Příběh lásky slavné kurtizány

2. prosinec 2023

Román Dáma s kaméliemi Alexandra Dumase mladšího, ikonické dílo francouzského romantismu, byl inspirován reálnou postavou, kurtizánou Marie Duplessis, se kterou se autor osobně znal. A přestože Dumas patrně čerpal ze svých prožitků a pocitů, jeho cílem nebylo vylíčit praxi prodejné lásky v 19. století. Chtěl stvořit silný milostný příběh, ve kterém hlavní hrdinka vykupuje svou minulost nezištnou láskou a nakonec i smrtí. Poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Rozhlasová úprava a dramaturgie: Jaroslava Strejčková
Osoby a obsazení: Armand Duval (Bořivoj Navrátil), Jiří Duval, Armandův otec (Josef Patočka), Gaston Rieux (Jaroslav Kepka), Saint Gaudens (Zdeněk Ornest), Gustav (Alfred Strejček), hrabě de Giray (Jaromír Spal), baron de Varville (Miroslav Doležal), doktor (Vladimír Leraus), Artur (Karel Fořt), Marguerita Gautierová (Gabriela Vránová), Nichette (Jaroslava Pokorná), Prudence (Eva Klenová), Nanine (Drahomíra Fialková) a Olympie (Eva Klepáčová)
Překlad: Eva Bezděková
Hudba: Jiří Váchal
Režie: Miloslav Jareš
Natočeno: 1976

Mladý muž z dobré rodiny Armand Duval se zamiluje do známé pařížské kurtizány Marguerity Gautierové. V milostných citech mnohem zkušenější žena lásce mladíka nejdřív odolává, pak se však do něj také zamiluje a touží skončit se životem vydržované ženy. 

Kdyby každá žena, která začíná tohle hnusné řemeslo, věděla, jaké je, byla by raději pokojskou.
citát z románu Dáma s kaméliemi

Svou minulost však nemůže jen tak ze dne na den odložit, vrhá příliš dlouhý stín, jak jí při osobním setkání vysvětlí Armandův otec. Navíc je Marguerita vážně nemocná, a tak se nechá přesvědčit, aby dobrovolně ukončila vztah, který by milovanému muži nemohl nikdy přinést rodinné štěstí.

Román vyšel poprvé v roce 1848, po velikém úspěchu, kterého dosáhl, jej autor o čtyři roky později zdramatizoval. Italský operní skladatel Giuseppe Verdi napsal podle románu operu La traviata (1853), jedno ze svých nejznámějších hudebních děl.

Spustit audio

Související