Alexej Navalnyj dosáhl postavení vůdce ruské opozice, Putinův režim ho zničil

18. duben 2024

„Sám jsem si vybral svůj osud,“ řekl v létě 2013 ruský bloger Alexej Navalnyj. Jaký byl jeho vztah ke zbytku ruské opozice? Proč se vůbec vracel do Ruska? A má smysl o něm hovořit jako o mučedníkovi? Nad tím se v pořadu Portréty zamyslí komentátor Libor Dvořák.

Navalnyj se narodil v červnu 1976, vystudoval práva a finančnictví v Moskvě a absolvoval půlroční studium na americké Yaleově univerzitě. Do politiky vstoupil v roce 2000 v řadách liberální strany Jabloko Grigorije Javlinského, ze které byl ale vyloučen za nacionalistické postoje.

Čtěte také

V dalších letech se zaměřil na kritiku korupce. Kupoval akcie polostátních koncernů, aby se jako menšinový akcionář domohl přístupu k informacím o hospodaření, a následně na svém blogu psal o nepravostech a zpronevěrách. Několikrát skončil na kratší dobu ve vězení kvůli organizování nepovolených demonstrací. Ruské soudy postupně zakázaly činnost fondů a štábů spojených s Navalným kvůli jejich „extremistické“ činnosti.

V roce 2013 byl odsouzen za údajnou zpronevěru v dřevařské firmě Kirovles k nepodmíněnému trestu pěti let odnětí svobody. V prosinci 2014 dostal Navalnyj podmíněný trest odnětí svobody v délce 3,5 roku za údajnou zpronevěru 27 milionů rublů francouzské kosmetické firmy Yves Rocher. Firma přitom tvrdila, že neutrpěla žádnou škodu a Evropský soud pro lidská práva shledal tehdejší proces nespravedlivým.

Často na samotce

V roce 2017 neznámý kolemjdoucí chrstnul Navalnému v Moskvě do tváře tekutinu s toxickou látkou, opozičník se musel léčit ve Španělsku a po zásahu téměř přestal vidět na pravé oko. Bojem proti korupci mezi ruskými elitami dosáhl postavení vůdce opozice, těšil se pověsti charismatického řečníka a byl vnímán jako nejvýraznější kritik režimu ruského prezidenta Vladimira Putina.

Čtěte také

Ruské úřady Navalného opět uvěznily v lednu 2021, hned po návratu z Německa, kde se léčil z otravy bojovou látkou novičok. Navalnyj obvinil z otravy Kreml (ten nařčení odmítl a zpochybnil samotný fakt otravy). Další proces s Navalným začal v únoru 2022 přímo ve věznici; za údajný podvod a z pohrdání soudem dostal devět let vězení. Znovu byl odsouzen v srpnu 2023 na 19 let vězení za údajné založení a financování extremistické organizace a za výzvy k extremismu.

Z věznice Melechovo byl před Vánocemi 2023 převezen do vězeňské kolonie na Sibiři, asi 60 kilometrů za polárním kruhem. Potýkal se s bolestmi zad a nohou, nemocemi, kvůli zásahu dozorců nemohl spát, držel několik týdnů hladovku a často byl na samotce. Dne 16. února 2024 ruské úřady oznámily, že Navalnyj zemřel, bylo mu 47 let. Ruská opozice i představitelé západních zemí ze skonu Navalného obvinili Putina a jeho režim.

autor: David Hertl
Spustit audio

Související